Pieczarki nadziewane serem
Przygotowując tę przepyszne potrawę, doświadczysz prawdziwych, wegetariańskich smaków. Pieczarki nadziewane serem to idealna opcja na lekki obiad lub elegancką przekąskę na imprezę. To danie jest niesamowicie sycące, a jednocześnie zdrowe. Pieczarki faszerowane bez mięsa świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznych przekąsek mięsnych. Zastanawiasz się, czym faszerować pieczarki? Tym razem proponujemy ser, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem pieczarek. Więc jeśli szukasz wegetariańskich przepisów na pieczarki, ten jest właśnie dla Ciebie. Zachwycą Cię prostota wykonania i kremowy, satysfakcjonujący smak.
admin
Składniki:
- Pieczarki – 500 gram dużych, głębokich
- Bułka tarta – ok. 1/2 szklanki
- Jajko – 2 sztuki
- Woda – 2 łyżki
- Farsz:
- Pieczarki – tylko trzonki i blaszki pieczarek
- Ser żółty – 150 gram
- Sól i pieprz – do smaku
- Cebula – 1 sztuka
Pieczarki nadziewane serem – jak zrobić?
- Pieczarki obrać. Usunąć trzonki, które również trzeba obrać. Małym nożykiem usunąć delikatnie blaszki, tworząc wgłębienie. Trzonki posiekać.
- Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać trzonki i blaszki z pieczarek. Dolać ok. 2 łyżek wody. Dusic pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki metalowej. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu. Wymieszać. Farsz nałożyć do każdej pieczarki i ugnieść widelcem.
- Każdą pieczarkę zanurzyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pieczarki nadziewane serem – dodatkowe informacje
Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki marynowane faszerowane fetą
Następny przepis: Pieczarki w śmietanie