Pieczarki nadziewane serem

Pieczarki nadziewane serem

Przygotowując tę przepyszne potrawę, doświadczysz prawdziwych, wegetariańskich smaków. Pieczarki nadziewane serem to idealna opcja na lekki obiad lub elegancką przekąskę na imprezę. To danie jest niesamowicie sycące, a jednocześnie zdrowe. Pieczarki faszerowane bez mięsa świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznych przekąsek mięsnych. Zastanawiasz się, czym faszerować pieczarki? Tym razem proponujemy ser, który doskonale komponuje się z delikatnym smakiem pieczarek. Więc jeśli szukasz wegetariańskich przepisów na pieczarki, ten jest właśnie dla Ciebie. Zachwycą Cię prostota wykonania i kremowy, satysfakcjonujący smak.

Składniki:

  • Pieczarki – 500 gram dużych, głębokich
  • Bułka tarta – ok. 1/2 szklanki
  • Jajko – 2 sztuki
  • Woda – 2 łyżki
  • Farsz:
  • Pieczarki – tylko trzonki i blaszki pieczarek
  • Ser żółty – 150 gram
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Cebula – 1 sztuka

Pieczarki nadziewane serem – jak zrobić?

  1. Pieczarki obrać. Usunąć trzonki, które również trzeba obrać. Małym nożykiem usunąć delikatnie blaszki, tworząc wgłębienie. Trzonki posiekać.
  2. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać trzonki i blaszki z pieczarek. Dolać ok. 2 łyżek wody. Dusic pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki metalowej. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu. Wymieszać. Farsz nałożyć do każdej pieczarki i ugnieść widelcem.
  3. Każdą pieczarkę zanurzyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pieczarki nadziewane serem – dodatkowe informacje

Do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki marynowane faszerowane fetą
Następny przepis: Pieczarki w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode