Pieczarki faszerowane fetą
Uwielbiamy eleganckie, ale proste potrawy, które dostarczają wyrafinowanych smaków, a jednym z takich dań są pieczarki faszerowane fetą. Ta przepyszna przekąska to połączenie aksamitnie miękkiego smaku pieczarek z bogactwem słono-kremowej fety. Doskonałe jako przystawka na imprezy, świąteczne kolacje czy nawet jako lekki obiad. Są niesamowicie smaczne, łatwe do przygotowania i pasują do większości głównych dań. Właśnie dlatego pieczarki faszerowane fetą stanowią idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują szybkich i prostych przepisów, które dostarczą przepyszne i satysfakcjonujące dania. Spróbujcie sami tej wspaniałej kompozycji smaków.
admin
Składniki:
- Pieczarki
- Pół cebuli białej
- Pół cebuli czerwonej
- Ser feta
- Pietruszka zielona
- Ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa uniwersalna
- Do panierki – jajko
- Do panierki – mąka
- Do panierki – bułka tarta
- Olej do smażenia
Pieczarki faszerowane fetą – jak zrobić?
- Z pieczarek delikatnie wytnij środek, tak aby ich nie złamać.
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony środek z pieczarek (bez ogonków).
- Dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw do smaku i smaż, aż pieczarki odparują nadmiar wody.
- Do gotowego farszu dodaj fetę oraz pietruszkę, dopraw do smaku.
- Mieszaj i nadziej nasze kapelusze pieczarek.
- Panieruj nadziane pieczarki w mące, jajku i bułce z wyczuciem, tak aby się nie połamały.
- Smaż panierowane pieczarki na złoty kolor w dużej ilości oleju na patelni.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
SMacznego.
Porady – pieczarki faszerowane fetą
Ja podałam je z ryżem i ogórkami w musztardzie :). Można je zajadać również same albo z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło.