Pieczarki faszerowane fetą

Pieczarki faszerowane fetą

Uwielbiamy eleganckie, ale proste potrawy, które dostarczają wyrafinowanych smaków, a jednym z takich dań są pieczarki faszerowane fetą. Ta przepyszna przekąska to połączenie aksamitnie miękkiego smaku pieczarek z bogactwem słono-kremowej fety. Doskonałe jako przystawka na imprezy, świąteczne kolacje czy nawet jako lekki obiad. Są niesamowicie smaczne, łatwe do przygotowania i pasują do większości głównych dań. Właśnie dlatego pieczarki faszerowane fetą stanowią idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują szybkich i prostych przepisów, które dostarczą przepyszne i satysfakcjonujące dania. Spróbujcie sami tej wspaniałej kompozycji smaków.

Składniki:

  • Pieczarki
  • Pół cebuli białej
  • Pół cebuli czerwonej
  • Ser feta
  • Pietruszka zielona
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalna
  • Do panierki – jajko
  • Do panierki – mąka
  • Do panierki – bułka tarta
  • Olej do smażenia

Pieczarki faszerowane fetą – jak zrobić?

  1. Z pieczarek delikatnie wytnij środek, tak aby ich nie złamać.
  2. Cebulę drobno pokrój i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony środek z pieczarek (bez ogonków).
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw do smaku i smaż, aż pieczarki odparują nadmiar wody.
  4. Do gotowego farszu dodaj fetę oraz pietruszkę, dopraw do smaku.
  5. Mieszaj i nadziej nasze kapelusze pieczarek.
  6. Panieruj nadziane pieczarki w mące, jajku i bułce z wyczuciem, tak aby się nie połamały.
  7. Smaż panierowane pieczarki na złoty kolor w dużej ilości oleju na patelni.
  8. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.

SMacznego.

Porady – pieczarki faszerowane fetą

Ja podałam je z ryżem i ogórkami w musztardzie :). Można je zajadać również same albo z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piątkowy Obiad
Następny przepis: Węgierska zupa gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode