Piaskowa babka z pomarańczową nutką

Piaskowa babka z pomarańczową nutką

Piaskowa babka z pomarańczową nutką to wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i niespodziewanych gości. To aromatyczne i puszyste ciasto doskonale łączy w sobie tradycyjną, polską strukturę piaskowej babki z soczystą świeżością pomarańczy. Delikatna kwaskowatość cytrusów idealnie równoważy słodkość ciasta, sprawiając, że babka z pomarańczową nutką jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle orzeźwiająca. Dodatkowo, znakomie prezentuje się na stole dzięki swojemu apetycznemu wyglądowi. Oto przepis idealny na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z pomarańczy (kilka łyżek)
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • listki melisy do dekoracji

Piaskowa babka z pomarańczową nutką – jak zrobić?

  1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
  2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 – 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.
  5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.
  6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania. Życzę smacznego.

Piaskowa babka z pomarańczową nutką – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pianka truskawkowa - 2 składniki
Następny przepis: Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode