Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)
Ciesz się przyjemnością domowego wypieku dzięki temu smakowitemu przepisowi na Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach. Kremowa, lekka pianka jogurtowa z delikatnym aromatem cytryny ukoi twoje podniebienie i zadowoli wszelkie słodkie pragnienia. Ten sernik jest wyjątkowy, dzięki użyciu gęstego, kremowego jogurtu greckiego, który nadaje mu bogatej tekstury i głębokiego smaku. Gładki, aksamitny sernik jest pieczony na chrupiącym spodzie z biszkoptów, dając ci idealne połączenie tekstur. Ten sernik jogurtowy jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania! Bez względu na okazję, ten sernik z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.
admin
Składniki:
- (Forma o wymiarach 26 x 30 cm)
- 3 jogurty greckie po 400 ml
- 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
- 1 szczypta soli
- Dodatkowo:
- biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)
Pianka jogurtowa / sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) – jak zrobić?
- Przygotować 3 miski – w tym jedna z nich powinna być na tyle duża, aby pomieściła wszystkie składniki. W największej misce należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w kolejnej połączyć jogurty z budyniami, a w ostatniej ubić (na sztywną pianę) białka z solą.
- Następnie masę żółtkową dokładnie połączyć z masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami.
- Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
- Po wystygnięciu można posypać pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek.
Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE
Następny przepis: Piaskowa babka z pomarańczową nutką