PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Pesto z liści rzodkiewki to kreatywna i ekologiczna alternatywa dla tradycyjnej wersji z bazylii. Wykorzystując liście, które często są odrzucane, nie tylko zmniejszamy marnowanie żywności, lecz także odkrywamy nowe, ciekawe smaki. Rzodkiewki są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jadalne liście rzodkiewki nadają pesto intensywny, lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się z makaronem, jako dip, czy dodatek do sałatek. Odkryj nietypowy przepis, który pozwoli Ci spojrzeć na rzodkiewki z zupełnie innej strony.

Składniki:

  • PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
  • 100 g liści rzodkiewki
  • ¾ szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika
  • Odrobina soku z cytryny
  • Zmiażdżony ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Ewentualnie ½ szklanki parmezanu
  • makaron

Pesto z jadalnych liści rzodkiewki – jak zrobić?

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – dodatkowe informacje

Pesto można stosować również jako dodatek do chleba lub nadzienie do naleśników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego
Następny przepis: Pesto z natki marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode