PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
Pesto z liści rzodkiewki to kreatywna i ekologiczna alternatywa dla tradycyjnej wersji z bazylii. Wykorzystując liście, które często są odrzucane, nie tylko zmniejszamy marnowanie żywności, lecz także odkrywamy nowe, ciekawe smaki. Rzodkiewki są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jadalne liście rzodkiewki nadają pesto intensywny, lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się z makaronem, jako dip, czy dodatek do sałatek. Odkryj nietypowy przepis, który pozwoli Ci spojrzeć na rzodkiewki z zupełnie innej strony.
admin
Składniki:
- PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
- 100 g liści rzodkiewki
- ¾ szklanki uprażonego na suchej patelni słonecznika
- Odrobina soku z cytryny
- Zmiażdżony ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
- Ewentualnie ½ szklanki parmezanu
- makaron
Pesto z jadalnych liści rzodkiewki – jak zrobić?
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – dodatkowe informacje
Pesto można stosować również jako dodatek do chleba lub nadzienie do naleśników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego
Następny przepis: Pesto z natki marchewki