Pesto z bazylii i rukoli
Klasyczne pesto to pyszny dodatek do wielu potraw. Wielu z nas kojarzy go jednak przede wszystkim z bazylią, ale czy próbowaliście kiedyś pesto z bazylii i rukoli? Śmiało można powiedzieć, że bazylię i rukolę uważa się za jedne z najzdrowszych zieleni. Połączenie ich ze sobą daje niesamowite rezultaty, a delikatny, orzeźwiający smak tego przepisu na pewno was zaskoczy. Pesto z bazylii i rukoli to zdecydowanie wyższy poziom smaku pesto. Z pewnością zasługuje na uwagę i powinien znaleźć się na liście każdego amatora kulinarnych doznań.
admin
Składniki:
- 2 garście świeżych listków bazylii
- 1 garść rukoli
- 150 ml oleju z pestek winogron
- 300 gram orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 gram uprażonych pestek z dyni
- 2 łyżki startego parmezanu
Pesto z bazylii i rukoli – jak zrobić?
- Bazylię, rukolę, pokrojony czosnek partiami wkładać do miksera, dodając trochę oleju i zmiksować. Nadal miksując stopniowo dodawać orzechy, pestki dyni i dolewać olej. Po zmiksowaniu doprawić cukrem, solą, pieprzem i na koniec dodać sok z cytryny.
- Przełożyć do małych słoiczków lub w małe pojemniczki plastikowe i nadwyżkę zamrozić.
- Do pesto, które zamierzamy zamrozić nie dodajemy sera. Dodamy go po odmrożeniu.
- W lodówce pesto przetrwa do około 2 tygodni.
- Pesto można podać z makaronem lub jako dodatek do kanapek, zapiekanek.
Pesto z bazylii i rukoli – dodatkowe informacje
Przepis na to znakomite pesto mam od mojej koleżanki Helenki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pesto szczypiorkowe z kwiatami bazylii
Następny przepis: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI