Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Zapraszam do przygotowania prostego, ale efektownego dania – penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie mięsa drobiowego z grzybami i makaronem. Sos pieczarkowy dodaje całemu daniu wyrazistego smaku i aksamitnej konsystencji. Sekretem szybkiego przygotowania jest użycie gotowego sosu pieczarkowego z torebki, który pozwoli skupić się na doprawieniu i smażeniu kurczaka. To danie idealnie sprawdzi się na obiad, ale też na specjalne okazje. Makaron penne jest doskonałą bazą dla sosu i mięsa, dzięki czemu wszystkie składniki idealnie się komponują.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne (rurki)
  • 300g płatów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki oleju
  • ok 40 g sera żółtego
  • sos pieczarkowy (z torebki)
  • 150 ml wody
  • 150 ml śmietany 22%

Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, cebulę drobno siekamy.
  3. Cebulkę podsmażamy, dodajemy kurczaka i smażymy na złocisty kolor.
  4. Sos pieczarkowy z torebki rozrabiamy z wodą i śmietaną.
  5. Ugotowany makaron wrzucamy do kurczaka, zalewamy sosem i gotujemy około 4 minut.
  6. Danie na talerzu posypujemy startym serem (ilość według uznania).
  7. Można posypać natką pietruszki.

Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym – dodatkowe informacje

ser powinien być lekko ostry


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Penne z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode