Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Zapraszam do przygotowania prostego, ale efektownego dania – penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie mięsa drobiowego z grzybami i makaronem. Sos pieczarkowy dodaje całemu daniu wyrazistego smaku i aksamitnej konsystencji. Sekretem szybkiego przygotowania jest użycie gotowego sosu pieczarkowego z torebki, który pozwoli skupić się na doprawieniu i smażeniu kurczaka. To danie idealnie sprawdzi się na obiad, ale też na specjalne okazje. Makaron penne jest doskonałą bazą dla sosu i mięsa, dzięki czemu wszystkie składniki idealnie się komponują.
admin
Składniki:
- 250 g makaronu penne (rurki)
- 300g płatów z kurczaka
- 1 cebula
- 4 łyżeczki oleju
- ok 40 g sera żółtego
- sos pieczarkowy (z torebki)
- 150 ml wody
- 150 ml śmietany 22%
Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym – jak zrobić?
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, cebulę drobno siekamy.
- Cebulkę podsmażamy, dodajemy kurczaka i smażymy na złocisty kolor.
- Sos pieczarkowy z torebki rozrabiamy z wodą i śmietaną.
- Ugotowany makaron wrzucamy do kurczaka, zalewamy sosem i gotujemy około 4 minut.
- Danie na talerzu posypujemy startym serem (ilość według uznania).
- Można posypać natką pietruszki.
Penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym – dodatkowe informacje
ser powinien być lekko ostry
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Penne z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym