Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami

Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami

Ciepłe, słodko-kwaśne śliwki, schowane pod kruszącym się ciastem z mąki orkiszowej, to prawda smaku, którą chciałbym Ci dzisiaj zaprezentować. Mój autorski przepis na pełnoziarnistą tartę orkiszową ze śliwkami to połączenie prostoty, zdrowia i smaku. Ciasto orkiszowe jest bogate w błonnik i minerały, a śliwki, będące źródłem witamin, dodają tej tarcie wyjątkowego smaku i wilgotności. To idealny przepis na jesienną, rodziną niedzielę. W przepisie można wykorzystać zarówno śliwki suszone, jak i świeże. Pełnoziarnista tarta to także znakomity pomysł na deser do kawy. Smacznego!

Składniki:

  • TARTA:
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g cukru pudru (z erytolu)
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • 500 g świeżych śliwek
  • cukier puder (z erytolu)

Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dwa żółtka, ziarenka wanilii i ponownie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednorodne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie z ciasta odrywamy około 1/4 części i odkładamy na chwilę. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy* lub dzielimy na mniejsze części i wypełniamy nim dno formy do tarty o średnicy 23 cm. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na półćwiartki**. Kawałki śliwek układamy na wyłożonym w formie cieście (skórką do dołu), a ich wierzch posypujemy pokruszoną w dłoniach pozostałą częścią ciasta.
  3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra – dół) na około 40 – 45 minut. Gdy tarta ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem (z erytolu). Życzę smacznego! 🙂

Tarta pełnoziarnista z owocami, ciasto orkiszowe ze śliwkami, tarta orkiszowa, tarta pełnoziarnista

Porady – Dodatkowe informacje

Tartę pełnoziarnistą z owocami, a konkretnie ciasto orkiszowe ze śliwkami, możemy przygotować również tradycyjnie z użyciem białego lub brązowego cukru. Wtedy ilość słodzidła zmniejszmy o około 1/3, gdyż zwykły cukier jest słodszy od erytolu.

Poza sezonem możemy użyć także innego rodzaju śliwek, np. żółtych lub czerwonych. Do tarty świetnie sprawdzą się także inne owoce, takie jak jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Peklowana golonka z warzwywami
Następny przepis: Peklowanie mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode