Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Chcesz spróbować czegoś innego na obiad? Ten przepis na kaszę pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego jedzenia! Aromatyczny pęczak, słodko-kwaśne suszone pomidory i delikatny szpinak tworzą połączenie, które nie tylko smakuje dobrze, ale jest też zasobne w błonnik, antyoksydanty i kluczowe witaminy i minerały. Doskonały na szybki, ale satysfakcjonujący posiłek w ciągu tygodnia. Zdradzimy Ci, jak ten pyszny i prosty w zrobieniu przepis wykonać krok po kroku. A więc, gotowi na prawdziwą eksplozję smaków?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 ząbki czosnku
- po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
- 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 100g sera feta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem – jak zrobić?
- Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn. W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami. Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak „zwiędnie” i gotowe.
Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem – dodatkowe informacje
Opcjonalnie kiedy już danie nałożymy na talerze, możemy na wierzch dodać pokrojoną w kostkę fetę, ale nie jest to konieczne.