Pęczak z kurkami

Pęczak z kurkami

Zapraszamy do odkrycia smakowitego przepisu na pęczak z kurkami. Ta propozycja to idealne zestawienie prostej, ale sycącej kaszy pęczak z delikatnymi, aromatycznymi grzybami, jakimi są kurki. To perfekcyjne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Oryginalny smak tego dania będzie nie tylko satysfakcją dla podniebienia, ale również hołdem dla tradycji kulinarnych, w których kasza i grzyby odgrywają kluczową rolę. Dla miłośników sezonowych produktów, ten przepis na pęczak z kurkami to zdecydowanie pozycja obowiązkowa!

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej

  • 250 g grzybów leśnych

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • 1/2 pęczka koperku

  • 300 ml śmietany kremówki (30%)

  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 średnie cebule

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • sól

  • pieprz

Pęczak z kurkami – jak zrobić?

  1. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
    Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
    Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
    Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.

Pęczak z kurkami – dodatkowe informacje

Pęczak można zastąpić ryżem lub inną kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Następny przepis: Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode