Pęczak z kurkami
Zapraszamy do odkrycia smakowitego przepisu na pęczak z kurkami. Ta propozycja to idealne zestawienie prostej, ale sycącej kaszy pęczak z delikatnymi, aromatycznymi grzybami, jakimi są kurki. To perfekcyjne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Oryginalny smak tego dania będzie nie tylko satysfakcją dla podniebienia, ale również hołdem dla tradycji kulinarnych, w których kasza i grzyby odgrywają kluczową rolę. Dla miłośników sezonowych produktów, ten przepis na pęczak z kurkami to zdecydowanie pozycja obowiązkowa!
Piotr Zieliński
Składniki:
-
2 szklanki kaszy gryczanej
-
250 g grzybów leśnych
-
3 łyżki masła klarowanego
-
1/2 pęczka koperku
-
300 ml śmietany kremówki (30%)
-
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
-
2 ząbki czosnku
-
2 średnie cebule
-
100 ml białego wytrawnego wina
-
sól
-
pieprz
Pęczak z kurkami – jak zrobić?
- W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.
Pęczak z kurkami – dodatkowe informacje
Pęczak można zastąpić ryżem lub inną kaszą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Następny przepis: Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu