PAWIE OCZKO
„Pawie oczko z papieru” to niezwykle efektowny i kreatywny projekt DIY, który może być zarówno wyzwaniem dla umysłu, jak i zdobić każdy kącik twojego domu. Ta urocza, ręcznie wykonana dekoracja nawiązuje do piękna i blasku pawich piór, które od wieków fascynują swoją kolorystyką i stopniowym rozchodzeniem się wzoru. Choć może wydawać się skomplikowany, z odpowiednim podejściem i starannością każdy może stworzyć swoje własne „pawie oczko”. Jedyne czego potrzebujesz, to trochę cierpliwości, precyzyjności i parę prostych składników. Bez wątpienia będzie to doskonała okazja do pokazania swoich zdolności manualnych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg chudej karkówki bez kości
- 5 plastrów sera np. królewskiego
- 10 plastrów szynki z filetu indyka
- 8 śliwek suszonych
- 20 szt. żurawiny suszonej
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej Prymat
- sól, pieprz, diabelska posypka firmy Ten Smak
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć na trzy części bez dokładnego przecięcia, aby uzyskać większy kawałek mięsa. Następnie mocno je rozbić z obu stron.
- Mięso rozłożyć, delikatnie posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym i posypać diabelską posypką. Na brzegach karkówki położyć plastry szynki i sera na zakład. Następnie posmarować warstwę musztardą. Na tej warstwie rozłożyć żurawinę na brzegach, a w środku ułożyć śliwki i listki natki pietruszki. Na koniec posypać diabelską posypką.
- Zwinąć mięso w roladę.
- Obwiązać roladę bawełnianą nicią, posypać posypką i posmarować olejem.
- Na blaszkę wlać 1 szklankę wody, wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i wlać około 3/4 szklanki wody.
- Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 35 minut z każdej strony, podlewając wytworzonym sosem.
- Wyjąć roladę, usunąć nitki, pokroić ją na plastry. Sos wlać do garnka i zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Słowa kluczowe: pawie oczko z papieru
PAWIE OCZKO – dodatkowe informacje
Podawać z ziemniakami z wody i ulubionym dodatkiem.