PAWIE OCZKO

PAWIE OCZKO

„Pawie oczko z papieru” to niezwykle efektowny i kreatywny projekt DIY, który może być zarówno wyzwaniem dla umysłu, jak i zdobić każdy kącik twojego domu. Ta urocza, ręcznie wykonana dekoracja nawiązuje do piękna i blasku pawich piór, które od wieków fascynują swoją kolorystyką i stopniowym rozchodzeniem się wzoru. Choć może wydawać się skomplikowany, z odpowiednim podejściem i starannością każdy może stworzyć swoje własne „pawie oczko”. Jedyne czego potrzebujesz, to trochę cierpliwości, precyzyjności i parę prostych składników. Bez wątpienia będzie to doskonała okazja do pokazania swoich zdolności manualnych.

Składniki:

  • 1 kg chudej karkówki bez kości
  • 5 plastrów sera np. królewskiego
  • 10 plastrów szynki z filetu indyka
  • 8 śliwek suszonych
  • 20 szt. żurawiny suszonej
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Prymat
  • sól, pieprz, diabelska posypka firmy Ten Smak

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć na trzy części bez dokładnego przecięcia, aby uzyskać większy kawałek mięsa. Następnie mocno je rozbić z obu stron.
  2. Mięso rozłożyć, delikatnie posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym i posypać diabelską posypką. Na brzegach karkówki położyć plastry szynki i sera na zakład. Następnie posmarować warstwę musztardą. Na tej warstwie rozłożyć żurawinę na brzegach, a w środku ułożyć śliwki i listki natki pietruszki. Na koniec posypać diabelską posypką.
  3. Zwinąć mięso w roladę.
  4. Obwiązać roladę bawełnianą nicią, posypać posypką i posmarować olejem.
  5. Na blaszkę wlać 1 szklankę wody, wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i wlać około 3/4 szklanki wody.
  6. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 35 minut z każdej strony, podlewając wytworzonym sosem.
  7. Wyjąć roladę, usunąć nitki, pokroić ją na plastry. Sos wlać do garnka i zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.

Słowa kluczowe: pawie oczko z papieru

PAWIE OCZKO – dodatkowe informacje

Podawać z ziemniakami z wody i ulubionym dodatkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Patisony w zalewie
Następny przepis: Pazur tygrysa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode