pasztet z soczewicy i marchewki
Pasztet z soczewicy i marchewki to wegańska propozycja, która z pewnością podbije serca nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Ten lekko pikantny, pełen smaku i aromatu pasztet, to doskonała alternatywa dla mięsnych wersji. Jego główne składniki, czyli soczewica i marchewka to prawdziwe bomby witamin i składników mineralnych. Pasztet z soczewicy i marchewki można podać na ciepło, jako dodatek do obiadu, albo na zimno, jako pyszny smarowidło na kanapki. Idealnie sprawdzi się też jako danie na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Przy jego przygotowaniu nie musisz obawiać się, że będzie trudny w wykonaniu – jedyne, co potrzebujesz, to chwila czasu i zaangażowanie.
admin
Składniki:
- 250 g soczewicy czerwonej
- 150 ml oliwy
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, starte
- ćwierć korzenia selera, utarte
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy curry
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Pasztet z soczewicy i marchewki – jak zrobić?
- Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody, do momentu aż pozostanie papka (Jeśli woda się wchłonie a soczewica będzie nadal twarda warto dodać jeszcze trochę wody i przedłużyć czas gotowania).
- Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek, cebulę, marchewkę i seler.
- Kiedy smażenie dobiega końca dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy.
- Roztrzepane jajka mieszamy z powstałą masą.
- Przygotowujemy keksówkę, którą smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę do blaszki i stukamy kilka razy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni.
Porady – dodatkowe informacje o pasztecie z soczewicy i marchewki
Smak pasztetu można urozmaicać, dodając zioła, kmin rzymski (kumin), grzyby, słodką i ostrą paprykę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z selera
Następny przepis: Pasztet z soczewicy nadziany włoszczyzną