Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to pożywna, pełna smaku alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Idealny dla wegetarian, a także dla wszystkich, którzy cenią zdrowe, domowe przepisy. Niska zawartość tłuszczu, bogactwo białka i wysoka zawartość błonnika sprawiają, że pasztet soczewicy to doskonały wybór dla każdej osoby dbającej o zdrowy styl życia. Soczewica sprawia, że pasztet jest niesamowicie sycący, a jego wyjątkowy smak zachwyci każdego miłośnika roślinnej kuchni. Dodatek aromatycznych przypraw i warzyw sprawia, że ten przepis na pasztet z soczewicy jest pełen głębi smakowej.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1/2 szklanki pestek ze słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta do posypania formy

Pasztet z soczewicy – jak zrobić?

  1. Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody (w proporcji 1:2) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.
  2. W międzyczasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.
  3. Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.



  4. pasztet z soczewicy
  5. Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C, aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.

Sposób przygotowania przepisu na pasztet z soczewicy. Pasztet z soczewicy to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Jest łatwy w przygotowaniu i doskonale nadaje się jako danie na ciepło lub na zimno. Oto kroki, jak wykonać ten przepis:

1. Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody (w proporcji 1:2) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.

2. W międzyczasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.

3. Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

4. Formę wysmarować i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć powstałą masę, równo rozsmarować i posypać sezamem.

5. Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C, aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.

To prosty i smaczny przepis na pasztet z soczewicy, który wywoła zachwyt podczas każdego spotkania ze smakiem.

Pasztet z soczewicy – dodatkowe informacje

Pasztet z soczewicy kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z selera
Następny przepis: Pasztet z soczewicy nadziany włoszczyzną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode