Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1/2 szklanki pestek ze słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- oliwa z oliwek
- bułka tarta do posypania formy
Pasztet z soczewicy – jak zrobić?
- Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody (w proporcji 1:2) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.
- W międzyczasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.
- Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
- Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C, aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.
Sposób przygotowania przepisu na pasztet z soczewicy. Pasztet z soczewicy to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Jest łatwy w przygotowaniu i doskonale nadaje się jako danie na ciepło lub na zimno. Oto kroki, jak wykonać ten przepis:
1. Soczewicę wrzucić do wrzącej, posolonej wody (w proporcji 1:2) dodać listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut, by soczewica wchłonęła wodę i się rozgotowała. Wyjąć listki laurowe.
2. W międzyczasie słonecznik i płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Następnie odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchew oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do cebuli i dusić przez około 10 minut pod przykryciem.
3. Do soczewicy dodać duszone warzywa, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pestki słonecznika i płatki owsiane oraz przyprawy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
4. Formę wysmarować i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć powstałą masę, równo rozsmarować i posypać sezamem.
5. Pasztet piec przez około 1 godz. w 180°C, aż będzie przypieczony z wierzchu i boki będą odchodzić od formy.
To prosty i smaczny przepis na pasztet z soczewicy, który wywoła zachwyt podczas każdego spotkania ze smakiem.
Pasztet z soczewicy – dodatkowe informacje
Pasztet z soczewicy kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z selera
Następny przepis: Pasztet z soczewicy nadziany włoszczyzną