Pasztet z selera
Pasztet z selera to wyjątkowa propozycja dla miłośników tej korzennej warzywnej smakołyki. W połączeniu z grzybami, staje się prawdziwym kulinarnym cudeńkiem, które zaskoczy niejednego smakosza. To doskonała propozycja na codzienny posiłek, jak i na świąteczny stół. Pasztet z selera i pieczarek to także ciekawy sposób na znalezienie alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Ta wersja pasztetu może pochwalić się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także walorami odżywczymi. Selery i grzyby dostarczą bowiem organizmowi cennych składników mineralnych i witamin. Bez wątpienia jest to danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
admin
Składniki:
- – 2 duże selery
- – pietruszka (korzeń)
- – 400g pieczarek
- – 2 cebule
- – 4 ząbki czosnku
- – 3 jajka
- – sól, pieprz, majeranek
- – oliwa do smażenia
Pasztet z selera – jak zrobić?
- Pieczarki ścieramy na tarce lub siekamy przy pomocy robota na drobno, podsmażamy, odstawiamy do wystygnięcia.
- Seler, pietruszkę, cebulę i czosnek siekamy na drobno i chwilę podsmażamy, następnie zalewamy około szklaną wodą i dusimy na małym ogniu do uzyskania miękkości. Ważne jest, aby cała woda wyparowała, a masa była w miarę sucha.
- Do przestudzonych warzyw dodajemy pieczarki, przyprawy i wbijamy jaja.
- Przykładamy do wysmarowanej oliwą foremki na keks i pieczemy w 180 stopniach około 60-70 minut.
Pasztet z selera – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje podawany z chrzanem i ogórkiem lub w lżejszej wersji z pomidorem i bazylią.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z perliczki
Następny przepis: pasztet z soczewicy i marchewki