Pasztet z jabłkową galaretką
Zachęcamy do odkrycia smaków Belgii za pomocą naszego przepisu na pasztet belgijski z jabłkową galaretką. Jest to danie o bogatym i złożonym smaku, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Pasztet, choć skomplikowany w swojej strukturze, jest niezwykle smacznym i satysfakcjonującym daniem, a dodatek jabłkowej galaretki dodaje mu unikalnej słodkości i kwasowości, które pięknie kontrastują z bogactwem smaku mięsa. Pasztet belgijski to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni europejskiej, idealny na specjalne okazje, ale równie dobry na co dzień. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków!
admin
Składniki:
- Masa na pasztet:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 350g mięsa wołowego na pieczeń
- 200 g surowego boczku
- 100 g wątróbki z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka suszonych grzybów
- 2 liście z pora około 10 cm
- 1 cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 5 kulek czerwonego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- Przyprawy:
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- Galaretka:
- 300 ml soku jabłkowego
- 17 g żelatyny
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- tymianek
- 30 ml soku jabłkowego
Pasztet z jabłkową galaretką – jak zrobić?
- Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić.
- Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem, podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie.
- Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować, zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia i lekko tężejącą galaretkę wylać na pasztet.
Słowa kluczowe: pasztet belgijski przepis
Pasztet z jabłkową galaretką – dodatkowe informacje
* Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak mocno lubimy doprawione.