Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Wędrując po ścieżkach kulinariów, odkrywamy smaki, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie jest pełne błonnika, białka oraz witamin, dzięki czemu staje się nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym posiłkiem. Soczewica, znana ze swoich właściwości odżywczych, doskonale komponuje się z wybranymi warzywami, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. To doskonała propozycja dla wegetarian, wegan, ale też wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych doświadczeń. Pasztet z soczewicy i warzyw to prawdziwie uniwersalne danie na każdą okazję.

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • czerwona papryka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, curry, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, chilli
  • ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego do posypania

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami – jak zrobić?

  1. Soczewicę opłukać i ugotować do miękkości (w proporcji 2:1).
  2. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę zeszklić, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze smażyć, dodać resztę warzyw, podlać odrobinę wody i dusić do miękkości, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  4. Warzywa połączyć z soczewicą doprawić wg uznania. Chwilę jeszcze dusić. Wystudzić.
  5. Przełożyć do małej silikonowej keksówki, posypać ziarnami i piec w 180 stopniach ok. 40min.

Pasztet z soczewicy i warzyw można przygotować, wykonując następujące kroki:

  1. Soczewicę opłukać i ugotować do miękkości (w proporcji 2:1).
  2. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę zeszklić, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze smażyć, dodać resztę warzyw, podlać odrobinę wody i dusić do miękkości, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  4. Warzywa połączyć z soczewicą doprawić wg uznania. Chwilę jeszcze dusić. Wystudzić.
  5. Przełożyć do małej silikonowej keksówki, posypać ziarnami i piec w 180 stopniach ok. 40min.

Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami – dodatkowe informacje

Pasztet w tej wersji doprawiony jest dużą ilością papryki słodkiej, ostrej i chilli. Polecam również wersję z dużą (ok.3 łyżeczek) przyprawy curry.

Pasztet równie dobrze można przełożyć do słoiczków bez pieczenia.

Ja zawsze zostawiam słoiczek, a resztę piekę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASZTET Z CUKINII
Następny przepis: Pasztet z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode