Pasztet z cukini
Pasztet z cukinii z papryką to wykwintne danie, które z powodzeniem możemy podać zarówno na świąteczny stół, jak i podczas codziennych posiłków. Bogactwo smaku tego dania wynika z unikalnej kombinacji składników. Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen smaku pasztet to propozycja dla tych, którzy cenią sobie lekkość i oryginalność dań. Charakterystyczne nuty cukinii doskonale komponują się z papryką, tworząc wyjątkową mieszankę smaków. Pasztet z cukinii z papryką to świeża alternatywa dla tradycyjnych wersji tego dania.
admin
Składniki:
- 3 szklanki cukinii
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki bułki tartej
- natka pietruszki
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Pasztet z cukini z papryką – jak zrobić?
- Cukinie obrać, wydrążyć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Powstałą masę posolić, odstawić. W tym czasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce, posiekać natkę pietruszki.
- Cukinię odsączyć z wody, odcisnąć.
- Do naczynia dodać wszystkie składniki, na koniec przyprawić,wymieszać.
- Pasztet przełożyć do formy keksowej, natartej olejem i bułką tartą.
- Piec około 45 minut, aż pasztet będzie rumiany.
Pasztet z cukini – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje jako dodatek na kanapki. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet z cukinii
Następny przepis: Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami