Pasztet z cukini

Pasztet z cukini

Pasztet z cukinii z papryką to wykwintne danie, które z powodzeniem możemy podać zarówno na świąteczny stół, jak i podczas codziennych posiłków. Bogactwo smaku tego dania wynika z unikalnej kombinacji składników. Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen smaku pasztet to propozycja dla tych, którzy cenią sobie lekkość i oryginalność dań. Charakterystyczne nuty cukinii doskonale komponują się z papryką, tworząc wyjątkową mieszankę smaków. Pasztet z cukinii z papryką to świeża alternatywa dla tradycyjnych wersji tego dania.

Składniki:

  • 3 szklanki cukinii
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Pasztet z cukini z papryką – jak zrobić?

  1. Cukinie obrać, wydrążyć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Powstałą masę posolić, odstawić. W tym czasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce, posiekać natkę pietruszki.
  3. Cukinię odsączyć z wody, odcisnąć.
  4. Do naczynia dodać wszystkie składniki, na koniec przyprawić,wymieszać.
  5. Pasztet przełożyć do formy keksowej, natartej olejem i bułką tartą.
  6. Piec około 45 minut, aż pasztet będzie rumiany.

Pasztet z cukini – dodatkowe informacje

Doskonale smakuje jako dodatek na kanapki. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet z cukinii
Następny przepis: Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode