Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny
Składniki:
- 1 kg boczku surowego bez skóry i kości
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
Pasztet z boczku – domowy, soczysty i aromatyczny – jak zrobić?
-
Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki tak, jak przy przygotowywaniu mielonego mięsa. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana, znaczy to, że pasztet jest gotowy.
-
Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przenieść do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki.
Porady – Pasztet z boczku – dodatkowe informacje
Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Następny przepis: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami