Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny

Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny

Pasztet z boczku surowego to doskonały wybór na rodzinne święta czy spotkanie ze znajomymi. Ten domowy, soczysty i aromatyczny przysmak, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Boczek nadaje mu niezwykłej miękkości i smaku, który z pewnością zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Tworzą go proste, łatwo dostępne składniki, które tworzą wspaniałą kompozycję smaków. Stanowi nie tylko świetny dodatek na kanapki, ale i ozdobę każdego stołu. Przygotuj swój boczek na pasztet, który zaskoczy wszystkich swoją wyjątkowością. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego bez skóry i kości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

Pasztet z boczku – domowy, soczysty i aromatyczny – jak zrobić?

  1. Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki tak, jak przy przygotowywaniu mielonego mięsa. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana, znaczy to, że pasztet jest gotowy.

  2. Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przenieść do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki.

Porady – Pasztet z boczku – dodatkowe informacje

Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Następny przepis: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode