pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach
Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach, to wykwintne danie, które z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole podczas świąt lub specjalnych okazji. Ten gęsty, bogaty pasztet emanuje wspaniałym zapachem i zapewnia niezapomniane wrażenie kulinarne. Korzystając z najlepszej jakości wątróbek, każdy kęs jest pełen smaku i aksamitnej tekstury. Ta francuska klasyka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co ważne, wykonanie tego przepisu wcale nie jest trudne, a sama satysfakcja z jego smaku wynagrodzi ci wszelki trud. Pasztet jest wyjątkowy – tak jak tradycja strasburska, z której pochodzi. Spróbuj go już dziś!
admin
Składniki:
- Pasztet Strasburski z drobiowych wątróbek pieczony w miseczkach
- pół kg drobiowej wątróbki
- pół kg słoniny
- pół kg cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach – jak zrobić?
- słoninę pokroić w dużą kostkę. Włożyć do rondla, smażyć. Dorzucić posiekaną cebulkę i pokrojoną wątróbkę. Całość dusić około 30 minut. Po wystudzeniu zmielić na drobnych oczkach maszynki. Dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto. Z folii aluminiowej formujemy małe miseczki, wkładamy do nich masę, piec w 160 stopniach około 40 minut.
Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach – dodatkowe informacje
Pasztet strasburski można zamrozić i wyjmować porcjami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet tradycyjny
Następny przepis: Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem