pasztet do smarowania
Domowy pasztet do smarowania to idealna propozycja na śniadanie, czy też szybką przekąskę w ciągu dnia. Jego oryginalny, głęboki smak i doskonała konsystencja, sprawiają, że doskonale smakuje na ciepłym pieczywie czy tostach. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się na tradycyjne składniki, które nadadzą naszemu pasztetowi wyrazistego i niepowtarzalnego charakteru. Sięgając po ten przepis, możesz być pewien, że stworzysz coś, co zadowoli każdego miłośnika domowych wypieków. Przygotuj się na wypróbowanie prawdziwej kulinarnych doznań!
admin
Składniki:
- 500 – 600 g mięsa pieczonego lub duszonego, u mnie z sarniny
- 200 g masła
- cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6 świeżych/mrożonych prawdziwków
- zmielone przyprawy: kolorowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- majeranek, słodka papryka, bazylia, imbir, rozmaryn, tymianek
- sól grzybowa
Pasztet do smarowania – jak zrobić?
- Na maśle dusimy do miękkości pokrojoną cebulę, grzyby oraz selera. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Mięso obrane od kości drobno siekamy.
- Przekładamy mięso do misy malaksera. Rozdrabniamy. Dodajemy uduszone grzyby oraz warzywa wraz z sosem maślanym. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy.
- Pasztet przekładamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżymi pieczywem.
domowy pasztet do smarowania – dodatkowe informacje
Jeśli pasztet do smarowania wydaje nam się zbyt gęsty, dodajemy więcej stopionego masła. Taki pasztet można również zrobić np. z mięsa z rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet domowy świąteczny
Następny przepis: Pasztet domowy pieczony