pasztet do smarowania

pasztet do smarowania

Domowy pasztet do smarowania to idealna propozycja na śniadanie, czy też szybką przekąskę w ciągu dnia. Jego oryginalny, głęboki smak i doskonała konsystencja, sprawiają, że doskonale smakuje na ciepłym pieczywie czy tostach. W naszym przepisie zdecydowaliśmy się na tradycyjne składniki, które nadadzą naszemu pasztetowi wyrazistego i niepowtarzalnego charakteru. Sięgając po ten przepis, możesz być pewien, że stworzysz coś, co zadowoli każdego miłośnika domowych wypieków. Przygotuj się na wypróbowanie prawdziwej kulinarnych doznań!

Składniki:

  • 500 – 600 g mięsa pieczonego lub duszonego, u mnie z sarniny
  • 200 g masła
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5-6 świeżych/mrożonych prawdziwków
  • zmielone przyprawy: kolorowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
  • majeranek, słodka papryka, bazylia, imbir, rozmaryn, tymianek
  • sól grzybowa

Pasztet do smarowania – jak zrobić?

  1. Na maśle dusimy do miękkości pokrojoną cebulę, grzyby oraz selera. Solimy i pieprzymy do smaku.
  2. Mięso obrane od kości drobno siekamy.
  3. Przekładamy mięso do misy malaksera. Rozdrabniamy. Dodajemy uduszone grzyby oraz warzywa wraz z sosem maślanym. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy.
  5. Pasztet przekładamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżymi pieczywem.

domowy pasztet do smarowania – dodatkowe informacje

Jeśli pasztet do smarowania wydaje nam się zbyt gęsty, dodajemy więcej stopionego masła. Taki pasztet można również zrobić np. z mięsa z rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet domowy świąteczny
Następny przepis: Pasztet domowy pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode