Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami to tradycyjne, polskie danie, które nie może zabraknąć na wielu świątecznych stołach. Stanowią one idealną propozycję zarówno do podawania na ciepło, jak i na zimno. Wypełnione są farszem z duszonej kapusty i delikatnych, aromatycznych pieczarek. Kluczem do ich smaku jest właściwe przyprawienie farszu. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a kruchy farsz jest niezwykle sycący. Jeśli zastanawiasiłeś się kiedykolwiek, jak zawijać paszteciki, nie martw się – to tylko kwestia trochę cierpliwości i praktyki! Spróbuj sam i zaskocz swoich najbliższych tymi małymi, ale wykwintnymi przekąskami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g. mąki
- 125 g. roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 3 jaja
- 40 g. drożdży
- szczypta soli
- Farsz:
- 2 duże garści kiszonej kapusty
- 250 g. pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1, 5 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Paszteciki z kapustą i pieczarkami – jak zrobić?
-
Przygotować rozczyn:
Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h. -
Farsz:
Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy.
Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku. - Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.
Paszteciki z kapustą i pieczarkami – dodatkowe informacje
Moim zamiarem były paszteciki z kapustą i grzybami, ale także chciałam spróbować z innym farszem, dlatego połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego
Następny przepis: Paszteciki z farszem mięsnym ciocI Hani