Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Czy szukasz wegańskiego posiłku, który jest zarówno zdrowy, jak i łatwy do przygotowania? Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów może być doskonałym rozwiązaniem. Wykorzystując soczewicę z puszki, ten przepis jest wygodny i prosty, a jednocześnie oferuje mnóstwo błonnika i białka. Soczewica, znana ze swoich właściwości odżywczych, łączy się tu z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, tworząc danie o bogatym, satysfakcjonującym smaku. Idealne na lunch czy kolację, to danie z pewnością wpadnie w gust zarówno miłośnikom kuchni wegańskiej, jak i tym, którzy po prostu szukają zdrowych opcji na posiłek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki gotowanej soczewicy
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • czosnek
  • słodka papryka
  • oregano
  • pieprz

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów – jak zrobić?

  1. Ugotowaną soczewicę zmiksować.
  2. Pomidory odsączyć i drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać.
  3. Składniki połączyć, dodając 2-3 łyżki oleju z pomidorów.
  4. Przyprawić i schłodzić przed podaniem.

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów – dodatkowe informacje

Używam pasty z soczewicy z puszki również jako dip do warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta z tuńczyka i jajek
Następny przepis: pasta z tuńczyka z twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode