Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi

Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi

Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi to połączenie klasyki kuchni włoskiej z orientalnym akcentem. Subtelny smak bakłażana, uwypuklony przez proces pieczenia, idealnie komponuje się z chrupiącymi orzechami włoskimi. Złożoność i głębokość smaku tego dania zaskoczy każdego amatora kulinarnych nowości. Wyjątkowość przepisu polega na prostocie składników i techniki przygotowania, jednak efekt końcowy jest zaskakująco wyrafinowany. To danie jest idealne na romantyczną kolację, ale także sprawdzi się jako eleganckie danie na przyjęcie. Wystarczy kilka składników, a można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Wypróbuj przepis na pastę z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 60g orzechów włoskich
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz wg smaku

Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi – jak zrobić?

  1. Bakłażany wyszorować, osuszyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 1-1,5h, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażanów.
  2. Upieczone bakłażany przełożyć do woreczka foliowego, pozostawić na około 5 minut a następnie obrać ze skórki.
  3. Orzechy delikatnie posiekać, bakłażany pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki włożyć do misy blendera, przyprawić i zmiksować na gładką masę/pastę.
  5. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i schłodzić przed podaniem.

Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi – dodatkowe informacje

*Pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/ słoiku do trzech dni.

* W ten sam sposób można przyrządzić pastę z dodatkiem pieczonej papryki. Polecam


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PASTA Z OSTROBOKIEM DO KANAPEK
Następny przepis: Pasta z ryby do chleba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode