Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi
Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi to połączenie klasyki kuchni włoskiej z orientalnym akcentem. Subtelny smak bakłażana, uwypuklony przez proces pieczenia, idealnie komponuje się z chrupiącymi orzechami włoskimi. Złożoność i głębokość smaku tego dania zaskoczy każdego amatora kulinarnych nowości. Wyjątkowość przepisu polega na prostocie składników i techniki przygotowania, jednak efekt końcowy jest zaskakująco wyrafinowany. To danie jest idealne na romantyczną kolację, ale także sprawdzi się jako eleganckie danie na przyjęcie. Wystarczy kilka składników, a można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Wypróbuj przepis na pastę z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi!
admin
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 60g orzechów włoskich
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz wg smaku
Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi – jak zrobić?
- Bakłażany wyszorować, osuszyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 1-1,5h, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażanów.
- Upieczone bakłażany przełożyć do woreczka foliowego, pozostawić na około 5 minut a następnie obrać ze skórki.
- Orzechy delikatnie posiekać, bakłażany pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki włożyć do misy blendera, przyprawić i zmiksować na gładką masę/pastę.
- Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i schłodzić przed podaniem.
Pasta z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi – dodatkowe informacje
*Pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/ słoiku do trzech dni.
* W ten sam sposób można przyrządzić pastę z dodatkiem pieczonej papryki. Polecam
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PASTA Z OSTROBOKIEM DO KANAPEK
Następny przepis: Pasta z ryby do chleba