Pasta z makreli (bez jajek)

Pasta z makreli (bez jajek)

Czy ktoś powiedział o zdrowym, białkowym posiłku, który jest równie smaczny, co odżywczy? Nasza pasta z makreli bez jajek to idealne danie na każdą porę dnia. Sprawdzi się zarówno jako smaczny lunch, jak i solidna kolacja. To także kapitalna propozycja na szybki i prosty pomysł na kanapki na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Ważnym aspektem przepisu jest to, że zawiera on same zdrowe składniki, startując od pełnoziarnistego chleba, przez aromatyczne zioła, na soczystej makreli kończąc. Co ważne, nasza pasta z makreli nie zawiera majonezu, dzięki czemu jest bardziej lekka i zdrowa dla naszego organizmu.

Składniki:

  • 140 g wędzonej makreli
  • 140 g naturalnego sera tofu
  • 2 rzodkiewki
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki/koperek/szczypiorek

Pasta z makreli (bez jajek) – jak zrobić?

  1. Makrelę obieramy.
  2. Tofu odsączamy, rozdrabniamy i mieszamy z sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę.
  3. Makrelę, ser tofu i pozostałe składniki miksujemy.
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą.

Pasta z makreli (bez jajek) – dodatkowe informacje

Pysznie smakuje na świeżym domowym pieczywie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta z kurczaka na kanapki
Następny przepis: Pasta z orzechów nerkowca i szpinaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode