PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI
Smakowita pasta z cieciorki i marchewki, to nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past do chleba, ale też prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Połączenie cieciorki, marchewki oraz subtelnych przypraw sprawia, że ta pasta zachwyci wszystkich miłośników roślinnych smaków. Dzięki swojej kremowej konsystencji, doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa lub jako baza do kanapek. Łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ta pasta z cieciorki to również doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Zacznij gotować!
admin
Składniki:
- 200-250 g ciecierzycy
- 2 małe marchewki
- 1/2 pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- natka pietruszki
- 2/3 łyżki wody
Pasta z ciecierzycy i marchewki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namaczamy na noc ciecierzycę.
- Na drugi dzień gotujemy ok. 40 min pod przykryciem w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Ścieramy marchewki na tarce o grubych oczkach, kroimy pora.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa (dolewamy odrobinę wody) i dusimy z przyprawami.
- Ciecierzycę i podduszone warzywa miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami wody.
Pasta z cieciorki i marchewki – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje na następny dzień podana na domowym pieczywie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta z czerwonej fasoli
Następny przepis: Pasta z kurczaka na kanapki