Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego

Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego

Czy kiedykolwiek próbowałeś połączyć wyrafinowany smak awokado z pikantnym serem feta i kremowym serem żółtym w jednym daniu? Jeśli nie, mamy dla Ciebie prawdziwą gratkę! Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego to lekka, pełna smaku propozycja na zdrowy posiłek. Dzięki uniwersalności tej pasty, idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Proste składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni, a jednocześnie niezwykle efektowne po połączeniu. Takie awokado z fetą z pewnością będzie miłym zaskoczeniem dla Twojego podniebienia. Zrób pierwszy krok na nową kulinarne ścieżki!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 dag sera feta tłustego
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika
  • zioła prowansalskie według uznania
  • kilka kropli soku z cytryny

Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego – jak zrobić?

  1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę.
  2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania (ja dałam szczyptę) i dokładnie mieszamy.
  3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego – dodatkowe informacje

Jeżeli awokado skropimy sokiem z cytryny nie ściemnieje nam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta warzywna a’la ajwar
Następny przepis: Pasta z awokado, tuńczyka, jajek i suszonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode