Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego
Czy kiedykolwiek próbowałeś połączyć wyrafinowany smak awokado z pikantnym serem feta i kremowym serem żółtym w jednym daniu? Jeśli nie, mamy dla Ciebie prawdziwą gratkę! Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego to lekka, pełna smaku propozycja na zdrowy posiłek. Dzięki uniwersalności tej pasty, idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Proste składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni, a jednocześnie niezwykle efektowne po połączeniu. Takie awokado z fetą z pewnością będzie miłym zaskoczeniem dla Twojego podniebienia. Zrób pierwszy krok na nową kulinarne ścieżki!
admin
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 10 dag sera feta tłustego
- 5 dag sera żółtego
- 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika
- zioła prowansalskie według uznania
- kilka kropli soku z cytryny
Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego – jak zrobić?
- Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę.
- Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania (ja dałam szczyptę) i dokładnie mieszamy.
- Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego – dodatkowe informacje
Jeżeli awokado skropimy sokiem z cytryny nie ściemnieje nam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta warzywna a’la ajwar
Następny przepis: Pasta z awokado, tuńczyka, jajek i suszonych pomidorów