Pasta tahini

Pasta tahini

Weganizm to nie tylko moda, ale światowy trend. Właśnie dla tych, którzy kochają zdrowe jedzenie i są otwarci na nowe doznania kulinarne, a także dla tych, którzy cenią sobie smak orientu, prezentujemy przepis na pastę tahini. To delikatne, nieco goryczkowe puree z sezamu, stanowiące podstawę wielu bliskowschodnich potraw. Możemy je użyć jako dodatek do sałatek, kanapek czy dip do warzyw. Tahini jest nie tylko smaczne, ale i niesamowicie zdrowe. W swoim składzie zawiera bowiem wiele cennych dla zdrowia składników. Spróbujmy zatem razem odkryć tajemniczy smak Orientu i zróbmy własne tahini.

Składniki:

  • – około 50 gramów ziaren sezamu
  • – 2 łyżki oliwy
  • – szczypta soli i cukru

Pasta tahini – jak zrobić?

  1. Na patelni podprażamy sezam.
  2. Przekładamy ziarna do młynka gdy chwilę przestygną i dodajemy oliwę. Miksujemy całość w młynku lub moździerzu do konsystencji masła orzechowego.
  3. Doprawiamy odrobiną soli i cukru dla balansowania smaków.

Słowa kluczowe: pasta tahini jak zrobić, pasta tahini przepis, tahini przepis

Pasta tahini – dodatkowe informacje

* pasta tahini jak zrobić, pasta tahini przepis, tahini przepis – pastę warto przyrządzić zamiast kupować ponieważ jest niezwykle prosta, smaczna i bez składników zbędnych 😉

* polecam następnie zrobić humus (przepis dostępny)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta serowa
Następny przepis: Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode