Pasta pesto z awokado i bazylią
Składniki:
- – 1 awokado
- – 1 drzewko bazylii
- – 50 g orzechów włoskich
- – 50 g sera cheddar red
- – 3 ząbki czosnku
- – 3 łyżki oliwy z oliwek
- – 1 łyżka soku z cytryny
- – 0,5 łyżeczki ksylitolu
- – świeżo mielony pieprz
- – sól do smaku
Pasta „pesto” z awokado – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
2. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).
3. Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! Życzę smacznego!
Pasta pesto z awokado i bazylią – dodatkowe informacje
Pasta pesto z awokado i bazylią może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad :D).
PRZECHOWYWANIE:
Pastę pesto przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 – 3 dni.