Pasta krewetkowa do pieczywa
Pasta krewetkowa do pieczywa to prawdziwa rozkosz dla miłośników owoców morza. Jest to nietuzinkowy dodatek, który nadaje kanapkom wyjątkowego, świeżego smaku. Zarówno na chłodnym, chrupiącym toście, jak i delikatnej bułeczce prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Idealna do spożycia na śniadanie, kolację, jak również na imprezowy stół jako dip do krakersów. Ten przepis jest łatwy do wykonania i można go dostosować do własnych preferencji. Smak pasty zależy bowiem od jakości użytych składników, więc warto postawić na te najwyższej jakości. Przygotuj się na egzotyczną podróż w głąb smaków oceany!
admin
Składniki:
- 1 puszka krewetek w marynacie (150 – 200 g)
- sok z 1 limonki
- śmietana 18%
- tarty chrzan
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
Pasta krewetkowa do pieczywa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Krewetki osączamy z zalewy, wrzucamy do blendera, wyciskamy sok z 1 cytryny i miksujemy.
- Zmiksowane krewetki przekładamy do miseczki, dodajemy tyle śmietany, aby powstała dość gęsta masa.
- Doprawiamy do smaku tartym chrzanem, pieprzem i solą.
- Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pasty.
- Wszystko mieszamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki, aby pasta się schłodziła i przegryzła.
Pasta krewetkowa do pieczywa – dodatkowe informacje
Pasta świetnie nadaje się jako przystawka. Możemy smarować nią pieczywo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta kanapkowa z krewetek
Następny przepis: Pasta paprykowa do słoików