Pascha z sosem żurawinowym
Składniki:
- 1,5 kg twarogu
- 10 dag masła
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1,5 szkl. bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, drobno pokrojone orzechy)
- Sos:
- 20 dag żurawiny
- 1/2 szkl. cukru
- Oraz:
- olej do formy
Pascha z sosem żurawinowym – jak zrobić?
- Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
- Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
- Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
- Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.
Sposób przygotowania:
Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.
Pascha z sosem żurawinowym – dodatkowe informacje
Paschę należy przechowywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pascha serowa z truflą
Następny przepis: Pasiak mleczno-galaretkowy