Pascha z sosem żurawinowym

Pascha z sosem żurawinowym

Pascha z sosem żurawinowym to wyjątkowe danie, które zapewni Ci niepowtarzalne doznania smakowe. Inspiracją do jego stworzenia była Magda Gessler, która znana jest z tworzenia wyrafinowanych, pełnych smaku i kolorów potraw. Przepis na Paschę to połączenie delikatnego twarożku z aromatycznym sosem żurawinowym, który dodaje danie nieco słodko-kwasnego smaku. To tradycyjne danie Wielkanocne, które z pewnością zachwyci wszystkich gości. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością warto czekać. Niezależnie od okazji, Pascha z sosem żurawinowym to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalne i eleganckie rozwiązania kulinarne.

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1,5 szkl. bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, drobno pokrojone orzechy)
  • Sos:
  • 20 dag żurawiny
  • 1/2 szkl. cukru
  • Oraz:
  • olej do formy

Pascha z sosem żurawinowym – jak zrobić?

  1. Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
  2. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
  3. Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
  4. Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.

Sposób przygotowania:
Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.

Pascha z sosem żurawinowym – dodatkowe informacje

Paschę należy przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pascha serowa z truflą
Następny przepis: Pasiak mleczno-galaretkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode