Pascha serowa z truflą
Pascha serowa z truflą to wyrafinowany przepis, który zapewni niezapomniane doznania kulinarne podczas świąt wielkanocnych. Wyróżniają go niezwykłe połączenie smaków: delikatnej słodyczy twarogu, pikantnej ostrości serów oraz uwodzicielskiej woni trufla. Stworzenie tego dania może wydawać się czasochłonne, jednak efekt końcowy na pewno wynagrodzi włożony trud. Pascha serowa z truflą sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do śniadania wielkanocnego. Zapewnij swoim bliskim nie tylko ucztę dla ciała, ale i dla ducha, serwując coś, co zaskoczy ich swoim wyjątkowym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 80 dag tłustego sera (u mnie ser 3-krotnie mielony)
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 10 trufli w czekoladzie
- Rodzynki – 10 dag, migdały, skórka pomarańczowa – do dekoracji
- Folia spożywcza, gaza
Pascha serowa z truflą – jak zrobić?
- Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać śmietanę, całość utrzeć na gładką masę. Rodzynki namoczyć w rumie, osączyć na sitku. Utartą masę jajeczną ze śmietaną podgrzewać na ogniu aż masa będzie gorąca(najlepiej w naczyniu o podwójnym dnie). Lekko przestudzić, dodać ser i masło, cukier waniliowy,utrzeć na gładką, jednolitą masę. Masę podzielić na pół, do jednej dodać pokruszone trufle, utrzeć całość na gładką masę. Formę(u mnie forma do pieczenia ciasta) wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć masę jasną, wysypać rodzynki, następnie masę truflową oraz na wierzch gęsto rodzynki, całość przykryć gazą. Przyłożyć sitko, odwrócić paschę. Całość ustawić na talerzu i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Po schłodzeniu i osączeniu, ciasto delikatnie odwrócić, zdjąć gazę, potem ponownie ciasto odwrócić. Paschę wyrównać, udekorować rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Pascha serowa z truflą – dodatkowe informacje
1. Do masy truflowej można dodać łyżeczkę płaską kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pascha czekoladowa
Następny przepis: Pascha z sosem żurawinowym