Parzybroda z młodej kapusty
Zapraszamy do odkrycia staropolskiego przepisu na pyszną, lekką i orzeźwiającą parzybrodę z młodej kapusty. To tradycyjne danie, często podawane jako zupa na rozpoczęcie obiadu, doskonale wpisuje się w trend kuchni zero waste, gdzie wykorzystuje się wszystko co daje nam natura. Wyjątkowy, lekko kwasowy smak młodej kapusty, połączony z aromatycznymi przyprawami i szczyptą miłości do gotowania, sprawia, że parzybroda to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej, polskiej kuchni. Poniższy przepis pozwoli Ci na przygotowanie parzybrody krok po kroku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok 600 g wędzonych żeberek
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/5 selera
- 6 ziemniaków
- główka młodej kapusty
- pieprz ziołowy na koniec łyżeczki
- mielony kminek na koniec łyżeczki
- pieprz młotkowany z kolendrą na koniec łyżeczki
- sól do smaku
- posiekany koperek
- 200 g boczku lub słoniny
- duża cebula
Parzybroda z młodej kapusty – jak zrobić?
- Do garnka włożyć żeberka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania i dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnach. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min.
- Dodać marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kapustę pokrojoną w większe kawałki, w kwadraty. Gotować ok 20 min.
- Dodać pieprz ziołowy, pieprz młotkowany, kminek oraz sól do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek.
- Wyjąć z zupy żeberka i pokroić na kawałki.
- Na patelni usmażyć skwarki z boczku. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Usmażyć na złoty kolor.
- Zupę podawać gorącą z kawałkiem mięsa oraz okraszoną skwarkami z cebulką.
Smacznego
Parzybroda z młodej kapusty – dodatkowe informacje
Parzybroda, bo parzyła w brodę. Do zupy gotowanej jesienią dodawana całe liście kapusty. Po ugotowaniu zostawały takie większe kawałki, które nie utrzymywały się na łyżce i spadały, albo wystawały poza łyżkę i parzyły brodę.