Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda z młodej kapusty

Zapraszamy do odkrycia staropolskiego przepisu na pyszną, lekką i orzeźwiającą parzybrodę z młodej kapusty. To tradycyjne danie, często podawane jako zupa na rozpoczęcie obiadu, doskonale wpisuje się w trend kuchni zero waste, gdzie wykorzystuje się wszystko co daje nam natura. Wyjątkowy, lekko kwasowy smak młodej kapusty, połączony z aromatycznymi przyprawami i szczyptą miłości do gotowania, sprawia, że parzybroda to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej, polskiej kuchni. Poniższy przepis pozwoli Ci na przygotowanie parzybrody krok po kroku.

Składniki:

  • ok 600 g wędzonych żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/5 selera
  • 6 ziemniaków
  • główka młodej kapusty
  • pieprz ziołowy na koniec łyżeczki
  • mielony kminek na koniec łyżeczki
  • pieprz młotkowany z kolendrą na koniec łyżeczki
  • sól do smaku
  • posiekany koperek
  • 200 g boczku lub słoniny
  • duża cebula

Parzybroda z młodej kapusty – jak zrobić?

  1. Do garnka włożyć żeberka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania i dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnach. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min.
  2. Dodać marchewki, pietruszkę, selera, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kapustę pokrojoną w większe kawałki, w kwadraty. Gotować ok 20 min.
  3. Dodać pieprz ziołowy, pieprz młotkowany, kminek oraz sól do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek.
  4. Wyjąć z zupy żeberka i pokroić na kawałki.
  5. Na patelni usmażyć skwarki z boczku. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Usmażyć na złoty kolor.
  6. Zupę podawać gorącą z kawałkiem mięsa oraz okraszoną skwarkami z cebulką.

Smacznego

Parzybroda z młodej kapusty – dodatkowe informacje

Parzybroda, bo parzyła w brodę. Do zupy gotowanej jesienią dodawana całe liście kapusty. Po ugotowaniu zostawały takie większe kawałki, które nie utrzymywały się na łyżce i spadały, albo wystawały poza łyżkę i parzyły brodę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parzony udziec z indyka
Następny przepis: pascha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode