Parzybroda
Przygotujmy Parzybrodę – jedno z najstarszych, a zarazem najmniej znanych potraw w kuchni polskiej. Ta niezwykła zupa, nazywana również parzycha, to prawdziwy rarytas dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Tradycyjna parzycha to znakomita propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe, zdrowe posiłki. Rodzime składniki i szczera kuchnia pełna prostoty to jej główne cechy. Właśnie je odnajdziemy w parzybrodzie. Pomimo że jeden z głównych składników to zwykłe ziemniaki, połączenie ich z odpowiednimi przyprawami sprawia, że ta zupa stanowi niezwykły komfort dla podniebienia. Parzybroda to również idealna propozycja dla tych, którzy poszukują prostego, ale zarazem oryginalnego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 skrzydełek
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- kawałek pora
- 1 łyżeczka przyprawy do zup Kucharek lub wegeta
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziemniaków
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Parzybroda – jak zrobić?
- Skrzydełka kurczaka należy zalać zimną wodą i zagotować. Następnie zebrać z góry pianę.
- Obraną marchewkę pokroić na kawałki. Do skrzydełek dodać pokrojoną marchewkę i resztę obranych warzyw: 2 pietruszki, kawałek selera i pora.
- Następnie wsypać do wywaru przyprawę do zup, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem.
- Wywar gotować, aż skrzydełka będą miękkie.
- Potem wyjąć z wywaru pietruszki, seler i por. Marchewki zostawić.
- Do zupy dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 minut.
- Umytą kapustę drobno poszatkować i dodać do garnka.
- Gdy ziemniaki i kapusta będą miękkie, dodać posiekany koperek.
- Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu, aby była dość pikantna.
Słowa kluczowe: parzycha zupa, parzycha przepis
Parzybroda – dodatkowe informacje
Jeśli nie lubimy mięsa dodanego do zupy parzycha możemy skrzydełka wyjąć, obsypać przyprawą meksykańską, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Moje dzieci bardzo lubią takie skrzydełka czy udka.