Parzybroda

Parzybroda

Przygotujmy Parzybrodę – jedno z najstarszych, a zarazem najmniej znanych potraw w kuchni polskiej. Ta niezwykła zupa, nazywana również parzycha, to prawdziwy rarytas dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Tradycyjna parzycha to znakomita propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe, zdrowe posiłki. Rodzime składniki i szczera kuchnia pełna prostoty to jej główne cechy. Właśnie je odnajdziemy w parzybrodzie. Pomimo że jeden z głównych składników to zwykłe ziemniaki, połączenie ich z odpowiednimi przyprawami sprawia, że ta zupa stanowi niezwykły komfort dla podniebienia. Parzybroda to również idealna propozycja dla tych, którzy poszukują prostego, ale zarazem oryginalnego przepisu.

Składniki:

  • 5 skrzydełek
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup Kucharek lub wegeta
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Parzybroda – jak zrobić?

  1. Skrzydełka kurczaka należy zalać zimną wodą i zagotować. Następnie zebrać z góry pianę.
  2. Obraną marchewkę pokroić na kawałki. Do skrzydełek dodać pokrojoną marchewkę i resztę obranych warzyw: 2 pietruszki, kawałek selera i pora.
  3. Następnie wsypać do wywaru przyprawę do zup, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wywar gotować, aż skrzydełka będą miękkie.
  5. Potem wyjąć z wywaru pietruszki, seler i por. Marchewki zostawić.
  6. Do zupy dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować ok. 10 minut.
  7. Umytą kapustę drobno poszatkować i dodać do garnka.
  8. Gdy ziemniaki i kapusta będą miękkie, dodać posiekany koperek.
  9. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu, aby była dość pikantna.

Słowa kluczowe: parzycha zupa, parzycha przepis

Parzybroda – dodatkowe informacje

Jeśli nie lubimy mięsa dodanego do zupy parzycha możemy skrzydełka wyjąć, obsypać przyprawą meksykańską, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Moje dzieci bardzo lubią takie skrzydełka czy udka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parzony udziec z indyka
Następny przepis: pascha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode