Parówkowa potrawka
Parówkowa potrawka to danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego miłośnika szybkiego i smakowitego jedzenia. To doskonała alternatywa dla mięsnych gulaszy, a zarazem ciekawy pomysł na wykorzystanie znanych wszystkim parówek. Potrawka z parówek doskonale sprawdzi się na co dzień, np. jako ożywczy obiad po ciężkim dniu pracy czy szkoły. Jest to również świetny pomysł na danie na imprezę – niewątpliwie zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością. Ten przepis jest szybki, łatwy i tani – co więcej można chcieć? Niezależnie od okazji, parówkowa potrawka na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
admin
Składniki:
- 1 kilogram parówek
- 0,5 kilograma pieczarek
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- kostka rosołowa drobiowa
- papryka ostra w proszku, chili, zioła prowansalskie
Parówkowa potrawka – jak zrobić?
-
1.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać cebulę, gdy się podsmażą podlać wodą i gotować na wolnym ogniu.
-
2.
Parówki pokroić na trzy części. Na każdej parówce zrobić krzyżyk z obu stron na głębokość ok. 2 cm. Podsmażyć parówki na oleju z każdej strony, wówczas krzyżyki „otworzą” się.
-
3.
Podsmażone parówki dodać do pieczarek, wrzucić kostkę rosołową, gotować ok. 10 min – przyprawić. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić odrobiną mąki i zagotować.
Parówkowa potrawka – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z chlebem, ale można też podawać z podpieczoną bagietką lub ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem
Następny przepis: Parzybroda