Parówkowa potrawka

Parówkowa potrawka

Parówkowa potrawka to danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego miłośnika szybkiego i smakowitego jedzenia. To doskonała alternatywa dla mięsnych gulaszy, a zarazem ciekawy pomysł na wykorzystanie znanych wszystkim parówek. Potrawka z parówek doskonale sprawdzi się na co dzień, np. jako ożywczy obiad po ciężkim dniu pracy czy szkoły. Jest to również świetny pomysł na danie na imprezę – niewątpliwie zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością. Ten przepis jest szybki, łatwy i tani – co więcej można chcieć? Niezależnie od okazji, parówkowa potrawka na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • 1 kilogram parówek
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa
  • papryka ostra w proszku, chili, zioła prowansalskie

Parówkowa potrawka – jak zrobić?

  1. 1.

    Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać cebulę, gdy się podsmażą podlać wodą i gotować na wolnym ogniu.

  2. 2.

    Parówki pokroić na trzy części. Na każdej parówce zrobić krzyżyk z obu stron na głębokość ok. 2 cm. Podsmażyć parówki na oleju z każdej strony, wówczas krzyżyki „otworzą” się.

  3. 3.

    Podsmażone parówki dodać do pieczarek, wrzucić kostkę rosołową, gotować ok. 10 min – przyprawić. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić odrobiną mąki i zagotować.

Parówkowa potrawka – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z chlebem, ale można też podawać z podpieczoną bagietką lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem
Następny przepis: Parzybroda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode