Parówki z serem w cieście francuskim
Pragniesz przekąsek, które są zarówno satysfakcjonujące, jak i proste w przygotowaniu? Oto prezentujemy przepis na parówki z serem w cieście francuskim – idealne połączenie smaku tradycyjnej parówki i cieniutkiego, chrupiącego ciasta. To danie jest jednocześnie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Wspaniale sprawdzi się jako przystawka na domowe przyjęcia lub szybka przekąska w każdej porze dnia. Nauczymy cię, jak zawinąć parówki w ciasto francuskie tak aby wyglądały i smakowały rewelacyjnie. Z dodatkiem sosu, te parówki stają się prawdziwym kulinarnym hitem. Wypróbuj i delektuj się wyjątkowym smakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
6 parówek
-
6 plastrów żółtego sera
-
keczup
-
1 białko
-
SOS CZOSNKOWY:
-
2 łyżki majonezu
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
koperek
-
odrobina soli
Parówki z serem w cieście francuskim – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Gotowe ciasto pokroić na 6 kwadratów, posmarować keczupem, położyć na to plasterek sera i po skosie parówkę. Zawinąć w rogalika.
- Zawinięte parówki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować każdy rogalik na wierzchu roztrzepanym białkiem. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż się ładnie zrumienią (około 20min).
- Ja podaję je z sosem czosnkowym. Podczas gdy parówki są w piekarniku, robię sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu mieszamy z 4 łyżkami jogurtu. Dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku, koperek oraz odrobine soli.
Parówki z serem w cieście francuskim – dodatkowe informacje
Zamiast z sosem czosnkowym można je podać z keczupem, lub po prostu same.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki w cieście.
Następny przepis: Parówki w cieście francuskim z sezamem