Parówki w sosie

Parówki w sosie

Zapraszamy po narzędzia do przyrządzenia jednego z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych dań – parówek w sosie. To danie to doskonała propozycja na szybki lunch lub przekąskę podczas weekendowego grillowania. Przygotowane z pomocą Thermomixa, stają się jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Sekretem tej potrawy jest odpowiednio dobrany sos, który nadaje parówkom niepowtarzalnego smaku. Zastosowanie Thermomixa pozwala na dokładne wymieszanie składników sosu, a także na idealne ugotowanie parówek. Naprawdę warto spróbować tego kulinarnego przysmaku.

Składniki:

  • 12 sztuk cienkich parówek
  • 2-3 cebule
  • 2 pomidory
  • olej do smażenia
  • mielona papryka (słodka lub ostra)
  • keczup (ilość według preferencji)
  • kilka listków bazylii lub szczypiorek do dekoracji

Parówki w sosie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:


  1. Parówki w sosie

    1. Parówki bez osłonek kroimy
    w plasterki. Pomidory sparzamy,
    obieramy ze skórki i kroimy
    w kostkę.


  2. Parówki w sosie

    2. Cebule kroimy w kostkę.
    Olej rozgrzewamy na patelni,
    wsypujemy cebulę i szklimy.


  3. Parówki w sosie

    3. Pokrojone parówki i pomidory
    przekładamy do cebuli.
    Dusimy kilka minut. Następnie
    dodajemy keczup, doprawiamy papryką i jeszcze chwilę
    dusimy. Potrawę dekorujemy
    listkami bazylii lub posiekanym
    szczypiorkiem. Podajemy
    z pieczywem.

Parówki w sosie – dodatkowe informacje

Do sosu możemy dodać puszkę kukurydzy lub czerwonej fasoli w zalewie. Danie dobrze również smakuje z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki w panierce
Następny przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode