Parówki w sosie
Zapraszamy po narzędzia do przyrządzenia jednego z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych dań – parówek w sosie. To danie to doskonała propozycja na szybki lunch lub przekąskę podczas weekendowego grillowania. Przygotowane z pomocą Thermomixa, stają się jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Sekretem tej potrawy jest odpowiednio dobrany sos, który nadaje parówkom niepowtarzalnego smaku. Zastosowanie Thermomixa pozwala na dokładne wymieszanie składników sosu, a także na idealne ugotowanie parówek. Naprawdę warto spróbować tego kulinarnego przysmaku.
admin
Składniki:
- 12 sztuk cienkich parówek
- 2-3 cebule
- 2 pomidory
- olej do smażenia
- mielona papryka (słodka lub ostra)
- keczup (ilość według preferencji)
- kilka listków bazylii lub szczypiorek do dekoracji
Parówki w sosie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Parówki bez osłonek kroimy
w plasterki. Pomidory sparzamy,
obieramy ze skórki i kroimy
w kostkę. -
2. Cebule kroimy w kostkę.
Olej rozgrzewamy na patelni,
wsypujemy cebulę i szklimy. -
3. Pokrojone parówki i pomidory
przekładamy do cebuli.
Dusimy kilka minut. Następnie
dodajemy keczup, doprawiamy papryką i jeszcze chwilę
dusimy. Potrawę dekorujemy
listkami bazylii lub posiekanym
szczypiorkiem. Podajemy
z pieczywem.
Parówki w sosie – dodatkowe informacje
Do sosu możemy dodać puszkę kukurydzy lub czerwonej fasoli w zalewie. Danie dobrze również smakuje z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki w panierce
Następny przepis: Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem