Parfait jogurtowe z malinami
Zapraszam do wypróbowania przepisu na parfait jogurtowe z malinami. To lekkie i odświeżające deser na zimny, letni dzień. Kremowy jogurt połączony z soczystymi malinami tworzy idealną mieszankę smaku i tekstury. Ten zdrowy deser jest bogaty w białko i pełen przeciwutleniaczy dzięki dodatkowi malin. Parfait jogurtowe można podawać jako Śniadanie lub deser po posiłku. Łatwość przygotowania tego przepisu sprawia, że jest doskonałym wyborem na szybkie i pyszne danie. To coś więcej niż tylko jogurt i owoce – to parfait jogurtowe z malinami, którym nie można się oprzeć.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego
 - 200 g serka mascarpone lub ricotta
 - 3 łyżki cukru
 - 16 g cukru waniliowego
 - 1 łyżka żelatyny
 - 200 g świeżych malin (ewentualnie mrożone)
 - 1 łyżka soku malinowego
 - 2 łyżki soku z limonki
 
Parfait jogurtowe z malinami – jak zrobić?
- 
    

1.
Maliny przebrać aby nie było nadpsutych opłukać szybko na durszlaku aby nie nasiąkły zbytnio wodą,osuszyć,kilka zostawić do dekoracji, Serek zmiksować z jogurtem cukrami do jednolitej masy, wrzucić maliny dodać sok z limonki i malin zmiksować, żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i cienkim strumieniem wlać do masy owocowej mieszając mikserem. - 
    

2.
Ceramiczne kokilki około 4 sztuk, wyłożyć paskami pergaminu tak aby wystawały około 2 cm nad powierzchnię, wylać masę delikatnie wygładzić, wstawić do zamrażarki na około 3-4 godziny i zmrozić deser. Przed podaniem delikatnie usunąć paski pergaminu. Udekorować przed podaniem malinami. 
porady – dodatkowe informacje
Deser jogurtowe parfait z malinami można udekorować starta gorzką czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi.
Taki sam deser jogurtowe parfait przygotujesz z różnych owoców: jagód, truskawek, wiśni, brzoskwiń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paradise Bay - egzotyczny drink
Następny przepis: Parowańce z jagodami






