Paprykowo-pomidorowa zupa krem
Zupa krem paprykowo-pomidorowa to idealne połączenie smaku soczystych, dojrzałych pomidorów i słodkawej papryki. Ta nasycona barwą i aromatem zupa potrafi rozpalić zmysły i skomponować prawdziwą symfonię smaków w naszych ustach. Aksamitna konsystencja kremu z dodatkiem lekko pikantnych przypraw tworzy niepowtarzalny duet, który docenią zwolennicy ciepłych, przekonujących dani. To doskonała propozycja dla osób szukających przepisu na pożywne, a zarazem zdrowe danie. Spróbuj naszego przepisu na paprykowo-pomidorową zupę krem. Idealna na rodzinny obiad czy ciepły, wieczorny posiłek. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym smakiem.
admin
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- litr bulionu warzywnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
- feta i świeże liście bazylii do posypania
- grzanki z serem żółtym
Paprykowo-pomidorowa zupa krem – jak zrobić?
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut.
- Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut.
- Ugotowaną zupę zmiksować.
Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.
Paprykowo-pomidorowa zupa krem – dodatkowe informacje
Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów krojonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paprykowe krakersy z kminkiem
Następny przepis: Paradise Bay - egzotyczny drink