Paprykowo-pomidorowa zupa krem

Paprykowo-pomidorowa zupa krem

Zupa krem paprykowo-pomidorowa to idealne połączenie smaku soczystych, dojrzałych pomidorów i słodkawej papryki. Ta nasycona barwą i aromatem zupa potrafi rozpalić zmysły i skomponować prawdziwą symfonię smaków w naszych ustach. Aksamitna konsystencja kremu z dodatkiem lekko pikantnych przypraw tworzy niepowtarzalny duet, który docenią zwolennicy ciepłych, przekonujących dani. To doskonała propozycja dla osób szukających przepisu na pożywne, a zarazem zdrowe danie. Spróbuj naszego przepisu na paprykowo-pomidorową zupę krem. Idealna na rodzinny obiad czy ciepły, wieczorny posiłek. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym smakiem.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
  • feta i świeże liście bazylii do posypania
  • grzanki z serem żółtym

Paprykowo-pomidorowa zupa krem – jak zrobić?

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut.
  3. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut.
  4. Ugotowaną zupę zmiksować.

Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.

Paprykowo-pomidorowa zupa krem – dodatkowe informacje

Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów krojonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paprykowe krakersy z kminkiem
Następny przepis: Paradise Bay - egzotyczny drink

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode