Papryka marynowana z miodem
To wyjątkowe danie nosi nazwę Papryka marynowana z miodem, które jest skomponowane z kilku prostych, ale aromatycznych i składnikach. Głównym bohaterem jest tu papryka, której słodko-ostra nuta jest jeszcze wydobywana dzięki marce procesowi z użyciem miodu. Przepis ten jest inspirowany jednym z przepisów siostry Anastazji, której dania zawsze charakteryzują się niebanalnym smakiem i wyszukanymi kombinacjami. Papryka marynowana z miodem to idealny dodatek do kanapek, a także jako dodatek do różnego rodzaju mięs i serów. To danie może być przygotowane i przechowywane na długo, dzięki czemu zawsze można cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- papryka różnokolorowa
- Zalewa:
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 litry wody
- 1 płaska łyżka soli
- 3 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziele angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna kardamonu
- do każdego słoiczka: 1 mały ząbek czosnku
Papryka marynowana z miodem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Paprykę myjemy. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków, zależy od wielkości. Obieramy czosnek.
-
2. Słoiki myjemy dokładnie, wyparzamy wrzątkiem razem z zakrętkami.
-
3. Paprykę układamy ciasno w słoikach. Dajemy do każdego słoiczka ząbek czosnku.
-
4. Składniki zalewy zagotowujemy krótko razem z ziołami. Gorącą- zalewamy paprykę w słoiczkach. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 min. Wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy lub chłodnej spiżarni. Tak przygotowane są smaczne nawet do 3 lat.
Papryka marynowana z miodem – dodatkowe informacje
Zalewy starcza na ok. 4 słoiczki 1/2 l.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka marynowana w słoikach
Następny przepis: Papryka w ketchupie (na zimę)