Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

To wyjątkowe danie nosi nazwę Papryka marynowana z miodem, które jest skomponowane z kilku prostych, ale aromatycznych i składnikach. Głównym bohaterem jest tu papryka, której słodko-ostra nuta jest jeszcze wydobywana dzięki marce procesowi z użyciem miodu. Przepis ten jest inspirowany jednym z przepisów siostry Anastazji, której dania zawsze charakteryzują się niebanalnym smakiem i wyszukanymi kombinacjami. Papryka marynowana z miodem to idealny dodatek do kanapek, a także jako dodatek do różnego rodzaju mięs i serów. To danie może być przygotowane i przechowywane na długo, dzięki czemu zawsze można cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • papryka różnokolorowa
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 litry wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziele angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ziarna kardamonu
  • do każdego słoiczka: 1 mały ząbek czosnku

Papryka marynowana z miodem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Paprykę myjemy. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków, zależy od wielkości. Obieramy czosnek.

  2. 2. Słoiki myjemy dokładnie, wyparzamy wrzątkiem razem z zakrętkami.

  3. 3. Paprykę układamy ciasno w słoikach. Dajemy do każdego słoiczka ząbek czosnku.

  4. 4. Składniki zalewy zagotowujemy krótko razem z ziołami. Gorącą- zalewamy paprykę w słoiczkach. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 min. Wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wynosimy do piwnicy lub chłodnej spiżarni. Tak przygotowane są smaczne nawet do 3 lat.

Papryka marynowana z miodem – dodatkowe informacje

Zalewy starcza na ok. 4 słoiczki 1/2 l.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka marynowana w słoikach
Następny przepis: Papryka w ketchupie (na zimę)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode