Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie)

Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie)

Faszerowane papryki to klasyczne danie, które można zinterpretować na wiele sposobów. Ten wegetariański przepis na paprykę faszerowaną ziemniakami umieszcza ten smakowity, wszechstronny składnik w centrum uwagi. To danie wegetariańskie z ziemniakami i faszerowane papryki jest łatwe do przygotowania, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Bez mięsa, ale z dużą porcją smaku, ten przepis na paprykę faszerowaną ziemniakami to idealne danie na lunch czy weekendowy obiad. Można je serwować jako samodzielne danie lub jako dekoracyjny dodatek do głównego posiłku. To wykwintne, wegetariańskie danie z pewnością zadowoli wszystkich miłośników warzyw.

Składniki:

  • 4 sztuki papryki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie) – jak zrobić?

  1. Papryki wydrążyć z nasion. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę ok. pół cm lub zetrzeć na dużych oczkach. Następnie skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i vegetą.
  2. Natkę pietruszki pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać śmietanę z jajkiem i dodać odrobinę wody.
  3. Ziemniaczanym farszem napełnić papryki na ok. 3/4 oraz dopełnić zalewą śmietanową. Aby zalewa dotarła do końca papryk, można najpierw wlać do papryk 1 łyżkę zalewy, potem napełnić farszem ziemniaczanym i znowu zalać zalewą. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać odrobinę wody i 2 łyżki oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę.

Słowa kluczowe: danie wegetariańskie z ziemniakami, faszerowane papryki wegetariańskie

Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie) – dodatkowe informacje

Można urozmaicić smak dania dodając do ziemniaków starty ser żółty. Szczególnie jeśli ziemniaki są pokrojone w kostkę, ser bardziej zwiąże farsz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka faszerowana mięsem mielonym
Następny przepis: Papryka grillowa z tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode