Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Ten przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym jest idealny na zimowy obiad lub ciepły lunch. Główne składniki to soczysta papryka i wyśmienite mięso mielone, które razem tworzą kuszące danie o bogatym, satysfakcjonującym smaku. Perfekcja tej potrawy leży w połączeniu pikantnej papryki z delikatnym mięsem mielonym, tworzącym niesamowite połączenie konsystencji i smaku. Wszystko to zapieczemy, dzięki czemu nasza papryka faszerowana będzie miała rewelacyjny, chrupiący wierzch. Czas pieczenia jest kluczowy do osiągnięcia odpowiedniej tekstury. Przygotuj się na to, że ten przepis stanie się ulubionym w twoim domu.

Składniki:

  • 6 papryk
  • 2 jajka
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • kromka chleba namoczona w mleku
  • koncentrat
  • ser potarty w „łezki” (ilość w zależności od upodobań, ja dodaję dość dużo)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

Papryka faszerowana mięsem mielonym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać mięso mielone i rozdrobniony chleb. Smażyć, aż mielone zbrązowieje, dodać przyprawy, jeszcze chwilę smażyć. Zostawić aż trochę przestygnie, po czym przełożyć do miski, dodać ryż, jajka, część sera, koncentrat. Dokładnie wymieszać.
  2. Paprykę umyć, osuszyć. Ściąć wierzch (nie wyrzucamy go) i usunąć gniazda nasienne. Wypełnić farszem.
  3. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po 25 minutach nałożyć wierzch, z którego usunąć należy łodyżkę. W dziurkę włożyć pozostały ser i piec jeszcze około 15 minut.
  5. Smacznego!

Czas pieczenia: 40 minut

xxxx – dodatkowe informacje

Na Blasze obok papryki możemy ułożyć pokrojone pomidorki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka faszerowana kaszą z pieczarkami
Następny przepis: Papryka faszerowana mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode