Papryka faszerowana mięsem

Papryka faszerowana mięsem

Jedna z najbardziej soczystych i sycących potraw, jaka może zagościć na naszym stole jest papryka faszerowana mięsem. To danie kuchni śródziemnomorskiej, które zdobyło miłośników na całym świecie, łączy w sobie dobroci napełnionych soczystym mięsem papryk i wyrazistej, zdecydowanej kompozycji smakowej. Choć papryka faszerowana może wydawać się skomplikowanym daniem, jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu ani nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które doskonale potrafi przyjąć smak i aromat dodatków. Kluczem jest odpowiednie przyrzeczenie i czas pieczenia papryki faszerowanej, co pozwoli na uzyskanie pełni jej smaku.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
  • 2 papryki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g sera feta
  • 5 większych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 yżeczki ketchupu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek, oregano

Papryka faszerowana mięsem – jak zrobić?

  1. Papryki myjemy, przekrawamy na połowy, usuwamy gniazda nasienne. W środku przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Mięso mielone mieszamy w misce z pokrojonym w kostkę serem, pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami oraz cebulką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z koncentratem oraz ketchupem oraz olejem rzepakowym. Mięso wyrabiamy zagniatając je w misce.
  3. Gotowym mięsem wypełniamy połówki papryk. Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno nalewamy trochę wody. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  4. Gotową paprykę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Słowa kluczowe: papryka faszerowana, ile piec

Papryka faszerowana mięsem – dodatkowe informacje

Do tak przyrządzonej papryki idealnie pasuje ryż przesmażony z pieczarkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Papryka faszerowana mięsem mielonym
Następny przepis: Papryka grillowa z tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode