Papryka faszerowana kaszą z pieczarkami
Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni wegetariańskiej z naszym pysznym przepisem na paprykę faszerowaną kaszą gryczaną i pieczarkami. To danie, będące prawdziwą ucztą dla podniebienia, jest nie tylko zdrowe, ale również niezwykle sycące. Proste składniki, które możesz znaleźć w każdej kuchni, sprawiają, że papryka faszerowana kaszą staje się doskonałym pomysłem na codzienny posiłek. Tej potrawy nie umieściłbym tylko jako danie główne, ale świetnie sprawdzi się również podczas spotkań towarzyskich jako przekąska. Cudownie kwaskowaty smak papryki, połączony z delikatnym aromatem pieczarek i kaszy gryczanej, tworzy harmonię smaku.
admin
Składniki:
- 2 papryki
- 2 woreczki po 100dkg kaszy gryczanej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 15 dkg sera żółtego
- 20 dkg pieczarek
- sól, pieprz
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy.
- Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy do odparowania wody, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na maśle jeszcze kilka minut.
- Następnie dodajemy kaszę i mieszamy razem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Paprykę przekrawamy na pół, oczyszczamy i wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut, ażeby papryka zmiękła.
- Jeżeli wytworzy się woda, należy ją odlać.
- Nakładamy kaszę do papryki, posypujemy startym serem i zapiekamy przez około 20 minut.
Tak przygotowana papryka wspaniale smakuje z mięsem podsmażonym w sosie.
Papryka faszerowana kaszą z pieczarkami – dodatkowe informacje
Paprykę można faszerować tym co kto lubi najbardziej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą
Następny przepis: Papryka faszerowana mięsem mielonym