Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą

Przedstawiam wyjątkowy przepis na zdrowe i pyszne danie główne – paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, cukinią i fetą. Jest to znakomity sposób na połączenie wartości odżywczych warzyw, pełnego białka seru feta oraz kaszy gryczanej, która jest bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale też sycące i zdrowe. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekki obiad lub kolację, a także jako pyszna przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Papryki nadziewane kaszą gryczaną w tym wydaniu po prostu zachwycają swoim smakiem i aksamitną konsystencją.

Składniki:

  • 10 czerwonych papryk
  • Farsz:
  • 3 torebki kaszy gryczanej
  • 2 małe cukinie
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • Sos:
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą – jak zrobić?

  1. Papryki dokładnie umyć, ściąć ich górne części (nie wyrzucać), wyciąć gniazda nasienne.
  2. Farsz: Kaszę gryczaną ugotować na sypko (ok 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu). Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, poddusić. Wsypać ugotowaną kaszę, posiekany szczypiorek i natkę, oraz pokrojony w kostkę ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Sos: Przecier pomidorowy zagotować z wodą i masłem. Przyprawić solą, pierzem, czosnkiem i bazylią.
  4. Papryki wypełnić farszem, przykryć górnymi częściami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 40 minut.

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą – dodatkowe informacje

Jeśli papryki nie chcą stać w naczyniu, można lekko ściąć ich dolne części, uważając żeby nie zrobić dziury.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PAPRYKA FASZEROWANA-GOTOWANA
Następny przepis: Papryka faszerowana kaszą z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode