Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą
Przedstawiam wyjątkowy przepis na zdrowe i pyszne danie główne – paprykę faszerowaną kaszą gryczaną, cukinią i fetą. Jest to znakomity sposób na połączenie wartości odżywczych warzyw, pełnego białka seru feta oraz kaszy gryczanej, która jest bogatym źródłem błonnika. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale też sycące i zdrowe. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekki obiad lub kolację, a także jako pyszna przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Papryki nadziewane kaszą gryczaną w tym wydaniu po prostu zachwycają swoim smakiem i aksamitną konsystencją.
admin
Składniki:
- 10 czerwonych papryk
- Farsz:
- 3 torebki kaszy gryczanej
- 2 małe cukinie
- 1 opakowanie sera feta
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
- Sos:
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- garść posiekanej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą – jak zrobić?
- Papryki dokładnie umyć, ściąć ich górne części (nie wyrzucać), wyciąć gniazda nasienne.
- Farsz: Kaszę gryczaną ugotować na sypko (ok 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu). Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, poddusić. Wsypać ugotowaną kaszę, posiekany szczypiorek i natkę, oraz pokrojony w kostkę ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos: Przecier pomidorowy zagotować z wodą i masłem. Przyprawić solą, pierzem, czosnkiem i bazylią.
- Papryki wypełnić farszem, przykryć górnymi częściami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 40 minut.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą – dodatkowe informacje
Jeśli papryki nie chcą stać w naczyniu, można lekko ściąć ich dolne części, uważając żeby nie zrobić dziury.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PAPRYKA FASZEROWANA-GOTOWANA
Następny przepis: Papryka faszerowana kaszą z pieczarkami