PAPRYKA FASZEROWANA-GOTOWANA
Tradycyjny przepis na paprykę faszerowaną pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Istnieje jednak mniej znana, choć równie pyszna alternatywa – papryka faszerowana gotowana. Jest to wyjątkowy przepis, który pozwala uniknąć procesu pieczenia, co czyni go idealnym wyborem dla osób szukających oryginalnych sposobów przeróżnych potraw. Ta propozycja to pełne smaku połączenie chrupiącej papryki z aromatycznym farszem. Przygotowanie tego dania to prawdziwa kuchenna przygoda, gdzie nie tylko finalny efekt ma znaczenie, ale również samo gotowanie. Papryka faszerowana gotowana to idealna propozycja na rodzinny obiad czy imprezowe danie.
admin
Składniki:
- 4 duże, czerwone papryki
- 200 g ryżu
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 drobiowe kostki rosołowe
- jogurt naturalny
Papryka faszerowana-gotowana – jak zrobić?
- Ryż gotujemy al dente. Po wystudzeniu mieszamy ryż z mięsem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy farsz przyprawami na „dość” ostro.Paprykę myjemy, odcinamy górę i usówamy gniazda nacienne. Napełniamy je farszem. Ustawiamy ciasno w garnku, tak aby się nie przewracały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości papryk. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kostki rosołowe. Dusimy godzinę. Podajemy z sosem powstałym z gotowania oraz z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego
PAPRYKA FASZEROWANA-GOTOWANA – dodatkowe informacje
Pozostały po gotowaniu wywar paprykowo-pomidorowy można wykorzystać-zawsze robię z niego sos lub zupę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)
Następny przepis: Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą