Panzerotto z kurczakiem

Panzerotto z kurczakiem

Czy zatęskniliście za kuchnią włoską? Jeśli tak, mamy dla was przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Przedstawiamy słynne panzerotti, czyli półksiężycowe pierożki, które są klasyką południowych Włoch. Dziś w soszystej, pełnej aromatu wersji z dodatkiem kurczaka. Ciekawą alternatywę stanowią dla naszych tradycyjnych pierogów, zachwycając swoim charakterem i bogactwem smaku. Właściwie doprawiony kurczak, oferuje nam przyjemność doświadczenia autentycznej, włoskiej kuchni, bez wychodzenia z domu. Spróbujcie zrobić panzerotti i zaskoczcie swoich bliskich niepowtarzalnym, włoskim smakiem. Ten panzerotti przepis będzie idealny na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Przygotujcie się na kulinarną podróż do słonecznej Italii.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/4 kostki margaryny
  • sól i cukier
  • Farsz:
  • 0,8-1 kg piersi z kurczaka lub szynki
  • 25-50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 30-50 dag żółtego sera
  • przyprawa kebab-gyros
  • Sos czosnkowy:
  • 1 główka czosnku
  • Śmietana
  • Majonez
  • Sól i pieprz
  • Przyprawa do tzatziki

Panzerotto z kurczakiem – jak zrobić?

Słowa kluczowe: panzerotti, przepis

Porady – dodatkowe informacje

Aby drożdże i ciasto szybko urosło można postawić je blisko kaloryfera. Zamiast kurczaka można dodać szynkę. Do farszu można także dodać kukurydzę lub paprykę- według uznania. Gdy usmażymy mięso oddzielnie od pieczarek unikniemy białego nalotu z pieczarek na mięsie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Panzanella - toskańska sałatka chlebowa
Następny przepis: Papierówki w słoiku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode