Panzerotto z kurczakiem
Czy zatęskniliście za kuchnią włoską? Jeśli tak, mamy dla was przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Przedstawiamy słynne panzerotti, czyli półksiężycowe pierożki, które są klasyką południowych Włoch. Dziś w soszystej, pełnej aromatu wersji z dodatkiem kurczaka. Ciekawą alternatywę stanowią dla naszych tradycyjnych pierogów, zachwycając swoim charakterem i bogactwem smaku. Właściwie doprawiony kurczak, oferuje nam przyjemność doświadczenia autentycznej, włoskiej kuchni, bez wychodzenia z domu. Spróbujcie zrobić panzerotti i zaskoczcie swoich bliskich niepowtarzalnym, włoskim smakiem. Ten panzerotti przepis będzie idealny na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Przygotujcie się na kulinarną podróż do słonecznej Italii.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 3 żółtka
- 1/4 kostki margaryny
- sól i cukier
- Farsz:
- 0,8-1 kg piersi z kurczaka lub szynki
- 25-50 dag pieczarek
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 30-50 dag żółtego sera
- przyprawa kebab-gyros
- Sos czosnkowy:
- 1 główka czosnku
- Śmietana
- Majonez
- Sól i pieprz
- Przyprawa do tzatziki
Panzerotto z kurczakiem – jak zrobić?
Słowa kluczowe: panzerotti, przepis
Porady – dodatkowe informacje
Aby drożdże i ciasto szybko urosło można postawić je blisko kaloryfera. Zamiast kurczaka można dodać szynkę. Do farszu można także dodać kukurydzę lub paprykę- według uznania. Gdy usmażymy mięso oddzielnie od pieczarek unikniemy białego nalotu z pieczarek na mięsie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panzanella - toskańska sałatka chlebowa
Następny przepis: Papierówki w słoiku