PAŃSKA SKÓRKA
Pańska Skórka to tradycyjne, polskie ciasto, które swoją popularnością zawdzięcza prostocie wykonania oraz unikalnemu smaku. Ten tradycyjny przysmak kojarzy się z beztroskimi chwilami spędzonymi przy rodzinnym stole, słodkością dzieciństwa i ciepłem domowego ogniska. Przepis na pańską skórkę jest prosty, a gotowe ciasto możemy uznać za prawdziwą, domową ucztę. Ten klasyczny wypiek to doskonała propozycja na spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości czy po prostu do popołudniowej kawy. Większość składników na pańską skórkę macie zapewne już w domu. Niech ten przepis przypomni ci o smaku prawdziwej, domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki sztucznego miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku malinowego lub różowego barwnika
Pańska skórka – jak zrobić?
-
Wykonanie:
Na średnim ogniu umieść w rondelku cukry, miód i wodę. Gotuj aż do momentu pojawienia się dużych, złotych bąbli (masa powinna zastygać na łyżce i być gęsta). Białka ubij na sztywną pianę i cienką strużką dodawaj do nich, ciągle ubijając, cukrową masę. Ubijaj do momentu, aż masa będzie gęsta i trudno będzie Ci ją ubijać dalej. Masę podziel na pół i do jednej z części dodaj sok malinowy. Przełóż do formy najpierw jedną masę, potem drugą. Odstaw w chłodne i suche miejsce (lodówki, zamrażarki) na noc.
PAŃSKA SKÓRKA – dodatkowe informacje
– Dla urozmaicenia naszego deseru można dodać bakalii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panierowany żółty ser
Następny przepis: Panzanella - toskańska sałatka chlebowa