Panini, czyli małe poduszeczki

Panini, czyli małe poduszeczki

Czy kiedykolwiek marzyłeś o własnoręcznym stworzeniu przepysznych, włoskich przekąsek? Panini, nazywane również „małe poduszeczki”, są idealnym wyborem na lunch, kolację, a także jako przystawka podczas spotkań ze znajomymi. Włoskie danie oczarowuje zarówno swoją prostotą, jak i doskonałym smakiem. Chrupiące po brzegach, miękkie w środku i wypełnione dowolnymi składnikami na pewno zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki potrzebne do przygotowania tej pysznej przekąski są powszechnie dostępne, a sama przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przekonaj się o tym, tworząc własne propozycje panini – małych poduszeczek kulinarnego szczęścia.

Składniki:

  • Na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 g soli
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
  • Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 400 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml mleka
  • 15 g soli
  • cały zaczyn

Panini, czyli małe poduszeczki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki.

  2. 2.

    Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego.

  3. 3.

    Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.

  4. 4.

    Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h

  5. 5.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 – 10 minut.

  6. 6.

    Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 – 30 min.

  7. 7.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min.

Małe poduszeczki – dodatkowe informacje

* Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde.
** Ja moje bułeczki posmarowałam masełkiem i podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Panierowany żółty ser
Następny przepis: Panzanella - toskańska sałatka chlebowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode