Panini, czyli małe poduszeczki
Składniki:
- Na zaczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 2,5 g soli
- 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki mleka
- 70 ml wody
- 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
- Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 400 ml wody
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 ml mleka
- 15 g soli
- cały zaczyn
Panini, czyli małe poduszeczki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki.
-
2.
Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego.
-
3.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.
-
4.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h
-
5.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 – 10 minut.
-
6.
Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 – 30 min.
-
7.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min.
Małe poduszeczki – dodatkowe informacje
* Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde.
** Ja moje bułeczki posmarowałam masełkiem i podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panierowany żółty ser
Następny przepis: Panzanella - toskańska sałatka chlebowa