Panierowana wątrobka z gruszką i cebulą
Zapraszamy do odkrycia smaku niebanalnej potrawy jaką jest panierowana wątrobka z gruszką i cebulą. Jest to danie wyrafinowane, łączące w sobie słodycz gruszki i intensywny smak wątróbki drobiowej. Prawdziwa uczta dla miłośników niekonwencjonalnych połączeń. To potrawa kapitalnie łącząca smaki jesieni na naszym talerzu. Doskonale sprawdzi się jako wykwintny obiad czy kolacja na każdą specjalną okazję. Mimo iż może wydawać się skomplikowana w przygotowaniu, wykonanie jej nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego gościa. Spróbuj już dziś tej nieszablonowej, aromatycznej propozycji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Wątroba drobiowa
- 2 cebule
- 1 gruszka
- Majeranek
- Mąka
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- Masło
- Olej
- Mleko
Panierowana wątróbka drobiowa z gruszką – jak zrobić?
- Oczyszczoną wątróbkę z kurczaka moczymy w mleku przez około 1-2 godziny.
- Cebulę kroimy w piórka, a gruszkę w kostkę.
- Na maśle podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli.
- Dodajemy gruszkę i smażymy razem przez chwilę.
- Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
- Wątróbkę obtaczamy w mieszaninie mąki, bułki tartej i majeranku (mąka i bułka w proporcji 1:1).
- Smażymy opanierowaną wątróbkę na oleju z dodatkiem odrobiny masła.
- Po usmażeniu solimy i pieprzymy.
- Na wierzch nakładamy podsmażoną cebulę z gruszką.
- Smacznego! 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej byłoby, gdyby gruszka była twardsza, aby się nie rozpadła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pancakes z syropem klonowym i owocami lata
Następny przepis: PANIEROWANE SKRZYDEŁKA